Вторник, 28 Май 2024 г.

Актрисата Диана Димитрова, учила и живяла в Силистра, е била жертва на насилие

Родената в Добрич, но израсла и завършила средно образование в Силистра актриса Диана Димитрова, чието име българските зрители свързват с телевизионните сериали "Откраднат живот" и "Лъжите в нас", направи болезнено признание в своя личен Facebook профил. Преди часове тя разкри на своите почитатели в платформата, че е била жертва на насилие, случило се на снимачната площадка преди пет години.

В дълга публикация, придружена от четири изображения, показващи нанесените ѝ наранявания, тя обясни как тогава е била физически малтретирана от свой популярен колега, при това в присъствието на целия екип на продукцията, в която е участвала по онова време. От думите ѝ става ясно, че никой от присъстващите не е събрал смелостта да се намеси, за да я защити, прекратявайки недопустимите му действия, причинили ѝ болка, за която свидетелстват синините по тялото и лицето ѝ, виждащи се на споделените от нея кадри.

Вижте снимики на травмите ѝ >>

Въпреки че звездата от филма "Бягство" на Виктор Божинов описва подробно случилото се, тя отказва да издаде самоличността на своя насилник, тъй като не желанието за възмездие и отплата я кара да разкаже своята история, а това да предотврати събитията в нея да се повторят, надявайки се, че ако някой друг попадне в сходна ситуация, той ще постъпи различно, противопоставяйки се на обстоятелствата, вместо да ги приеме със сведена глава, понасяйки в тишина страданието, на което е подложен.

"5 години си задавам въпроса, защо в онзи момент не намерих сили да си извадя медицинско и да подам жалба. Защо избрах кариерата си в зародиш, пред достойнството си? Защо позволих на този... човек да ме ''докосне'' по време на снимки и да се измъкне безнаказано? Защо този човек, никога не осъзна деянието си и никога не се извини, а напротив, дори ме заплаши, пред 30 души екип, че ще го направи пак?! И се наложи да работим пак и пак, а аз само стисках зъби. Толкова силно, че започнаха да се чупят в устата ми.Знаете ли, кое е най-страшното? Най-страшното е, че многото хора, с които работих тогава и станаха свидетели, предпочетоха да си затворят очите за случилото се, все едно е нещо нормално. И аз ги затворих. И всичко продължи, както преди.

Защо избрах това?

Защото живеем в България. Бях г-н Никой, а медиите г-н Никой, щяха да го смачкат, ако подаде жалба срещу толкова силен авторитет. Това означаваше да си подпиша присъдата предварително.

За мен днес беше изключително трудно да напиша тази публикация. Но знам, че колелото се върти и за всичко и за всеки си идва времето и равносметката.

Не търся внимание, няма да назова име, не искам да разравям и трупове.

Искам само да ви кажа, да не допускате моята грешка. Мълчанието не е решение.През 2020 година ме потърси режисьорът Сергей Железко заедно с Олга Минева. Разбира се, не знаеха нищо за моята "случка". Създадохме Ранобудна: Пробуждане, световно известната група "Son Lux" ни преотстъпи правата за музиката. За наградите и отзвука извън България няма да говоря. А кампанията умишлено пропуска физическите последствия.

Днес се молих снимките да са изтрити от стария ми лаптоп и бях убедена, че са, но ги видях...

Ако искам да съм част от промяната, следва да съм искрена и смела, нали?

Реших да споделя с вас, дами и господа, грозната истина.

Не ме интересува какво ще избълват след тази публикация.

Но искам да ви кажа, че почти никой не е такъв, какъвто иска да бъде публичният му образ. Малцина са истинските хора от актьорската гилдия.

Този човек има късмет, че преди 5 години се запозна с друга Диана, защото ако се беше случило днес, кълна се в баба си, светла ѝ памет, щях да го натикам в затвора, където му е мястото.

Не допускайте моята грешка.

Насилието НЕ е допустимо под никаква форма!", пише тя.

Диана Димитрова е родена на 1 април 1990 г. в град Добрич. Родителите ѝ се разделят, когато тя е на 13 години. Отраснала е с баба си и дядо си в село Кайнарджа. Средното си образование получава в училище в град Силистра, където учи в паралелка с профил "Рисуване и живопис". След като завършва гимназията е приета първа по успех в Националната художествената академия със специалност "Графика". Споделя, че рисува от 5-годишна, като портретите са ѝ слабост. Въпреки че мечтата ѝ се осъществява, тя осъзнава, че изобразителното изкуство не е нейното призвание и се отказва от него още след първата година. Впоследствие решава да кандидатства актьорско майсторство в НАТФИЗ и отново бива приета първа по успех. Завършва през 2015 година в класа на проф. Атанас Атанасов.

Същата година играе в постановката "Посещението на старата дама" на режисьорката Диана Добрева. По това време и прави моноспектакъл "Въпреки всичко", който играе две години и половина. Участва в сериал на канала History Channel - "Спартак", изпълнявайки главната женска роля на тракийска вещица, която накрая е разпъната на кръст. След тази роля продуцентите ѝ дават друга - този път в продукцията "Eight days that made Rome".

Снима се в няколко епизода на сериала "Столичани в повече", а не след дълго взема участие в холивудската продукция "Death race 4" с Дани Глоувър и Дани Трехо. Диана застава пред камерата на първия сезон на хитовата поредица "Откраднат живот" с епизодична роля, но продуцентът Евтим Милошев я кани да участва в четвърти сезон, като този път ѝ предлага главната роля на уроложката Зорница Огнянова. Участието ѝ продължава и в следващите девет сезона. Паралелно с него се снима в българския филм "Писма от Антарктида", а миналата година отново се появи на голям екран в лентата на Виктор Божинов "Бягство".

Facebook коментари