Неделя, 28 Май 2023 г.

Преговорите за ферибота като в ивицата Газа на Близкия изток. Румънците продължават с блокадата, а българите се опитват да я пробият

Информация областна информация

Областният управител д-р Владимир Янков разговаря на 02.06.2010 г. с румънския си колега от префектура Кълъраш Николае Енчу в нов опит да придвижат процеса по разрешаване на проблема с ферибота между двата бряга на Дунав.
На срещата, която се проведе в областна администрация Силистра по настояване на румънската страна, присъстваха и кметът на Кълъраш Николае Драгу, зам. председателят на Окръжния съвет на Кълъраш Ливиу Въртежану и директорът на дирекция "Регионално развитие" в Окръжния съвет в Кълъраш Даниел Щефан. Представител на концесионера на фериботния терминал в град Кълъраш също се включи в разговорите.
Българският концесионер - акционерното дружество "Дунавски индустриален парк" оповести в началото на седмицата, че по-рано от 15 юни няма да има възможност да присъства на двустранните срещи.
Префектът на префектура Кълъраш Николае Енчу изрази съжалението си, че двамата концесионери разговарят с представителите на двете държави, а не помежду си, за да изгладят противоречията си. Той оповести желанието на местната власт в Кълъраш и на концесионера фериботът да възстанови нормалния си ритъм на работа възможно най-бързо.
Според представителите на румънската страна, отлагането до 30 юни, поискано от българския концесионер е неприемливо. Те настояха и да се спазват заповедите на кмета на община Силистра, едната от които е издадена още през 2004 г., с които се забранява движението на тежкотоварни автомобили в рамките областния град града и в село Айдемир (такова е и едно от изискванията на българския концесионер). По този начин движението по обходния път ще се насочва към фериботния терминал, а не към бак-а, както става сега.
Областният управител д-р Владимир Янков изрази съжалението си от създалата се ситуация и отново изрази готовността си да домакинства преговорите между двамата концесионери, за да изяснят и преодолеят противоречията си по новото споразумение. Обещанието на българския концесионер е до 15-20 юни да имат готовност за това.
Д-р Янков припомни ангажиментите на двете държави към Европейския съюз, с чиито средства е изграден фериботния комплекс Силистра-Кълъраш и предупреди двамата концесионери, че задълбочаването на проблема помежду им ще има изключително негативно отражение върху двете държави. В случай че не бъде възобновена дейността на ферибота, Европейският съюз ще санкционира с по 5 млн. евро и България и Румъния. "Това не можем да допуснем, бе категоричната позиция на областния управител.
Д-р Владимир Янков ще изиска информация от община Силистра по спазване на забранителните заповеди и ще настоява кметът на общината да организира изпълнението им. Ако между 15 и 20 юни концесионерите не постигнат споразумение, областният управител ще уведоми и Министерството на транспорта за проблема.

Facebook коментари