Събота, 20 Април 2024 г.

Златина Станева: Изключително доволна съм от постигнатите резултати през 2022 година

Много съм доволна, че имахме дълъг репетиционен процес и сме в готовност за премиерата на пиесата "Чудо". Очакваме нашата публика на 29 ноември от 19 часа в Драматично-куклен театър-Силистра, като следващото представление е насрочено за 8 декември. Включваме това заглавие в репертоара на театъра, защото то се вписва в репертоарната политика на театъра да поставяме приоритетно българска драматулгия. Иван Радоев е съвременен автор, но този драматургичен текст се приема изключително добре от актьорския състав въобще. Това каза в интервю за Общинско радио-Силистра Златина Станева, директор на културната институция.

Режисьар на спектакъла е Димо Димов, гост-режисьор от София, който за първи път работи секипа на театъра. Сценография и костюми: Николай Нинов, оригиналнат музика е на Георги Гарчов. Актьорският състав, ангажиран с пиесата е Михаил Незалзов, в ролята на Костадин, Александър Павлов, Мирослав Петров, обичаната българска актриса Мима Даркова, в ролята на Таничка и Станислав Георгиев.

"История, която се развива в миналия 20 век, според режисьорът, Иван Радоев ни разказва една приказка за победата на човещината над бездуховността. Чрез съдбите на тези чудновати герои се рисува портрет на изпълнения с превратности красив и страшен 20 век. И едно послание, което ни отправя автора, цитирам: Не се страхувайте! Щом човек не може да е вечно жив, то той не може да е и вечно мъртъв", допълни Станева.

По думите на директорът на силистренския театър, това е не е комедия, това е една изключително силна пиеса, изключително силна тематика.
"Може би малко носталгична, интересна, има малко романтика, малко тъга, разногласие, малко спречквания между обитателите на къщичката на Костадин. Публиката ще се наслади на чистите човешки ценности, останали в днешно време у малко хора", сподели Станева.

Отсносно коледната програма на театъра, Станева, каза ще зрителите ще видят пиесата "Откога те чакам", режисьор е Орллин Дяков, кат темата е наркопревенцията. На 17 декември от 11 часа ще е премиерното представление на "Коледа в гората", с рижисьорът Янко Митев.
По отношение на 2022 година Станева подчерта, че е изключително доволна от постигнатите резултати.

"Имаме едно прекрасно детско представление "Болен здрав носи" с един от много добрите режисьори Тодор Вълов. Получихме покани от много места, осъществихме много хубяв турнета. За следващата година планираме в куклен план да реализираме пиесата "Василиса прекрасна", "Дракончето Драчко". В репертоара ни ще включим спектакъла "Мили бате" на Станка Пенчева. Очакваме на есен да предложим на нашиет зрители "Българи от старо време" от Любен Каравелов и един текст "Държавните липи" от Стеле Костов, сподели Станева.

"В навечерието на предстоящите светли празници, искам да се обърна към всички жители на Община Силистра, с пожеланието да имат много истински приятели,да се радват на неметни богатство от духовен мир, щастливи мигове с близките хора, благоденствие и да бъдат горди със себе си и да живеят живота си така, че да дадат пример за идващите поколения", каза в заключение Златина Станева.

Facebook коментари