Събота, 13 Юли 2024 г.

Силистренка подарява клавирен концерт на съгражданите си

Клавирен концерт, посветен на Майски празници на културата в град Силистра, ще подари на 12 май специалният гост от Република Турция – г-ца Мелин Молла. В програмата са включени произведения на Бах, Бетховен, Шопен, Листа. За събитието е избрана Зала 13 на Художествената галерия. Начален час – 18.00.
Мелин Молла е родена в град Силистра. Завършила е Национално музикално училище по изкуствата в Русе. Продължава образованието си в една от Консерваториите в град Истанбул. От 2007 г. е доц. по пиано, а от 2009 г. е доктор на изкуствата. Преподава пиано, камерна музика и корепетиция в Консерваторията към Университета за изящни изкуства в Истанбул.
Талантливата силистренка гостува по покана на дирекция "Хуманитарни дейности" при община Силистра.

Подробна биографична справка:
Мелин Молла е родена в град Силистра и още на 7 годишна възраст започва да учи музика и пиано в Детската музикална школа в Силистра. В школата неин ръководител е била Лидия Кулева – пианист, педагог. На 14 години след успешно издържане изпит е приета в Национално музикално училище по изкуствата в Русе. След едногодишно обучение в училището е приета в школата на Емилия Костова. Оттук започват участията и в много ученически концерти и рецитали. Завършва училището с отличие. Продължава да работи с проф. Люба Енчева, а по-късно с проф. Дора Лазарова в Държавната музикална академия в София.
През 1991 г. се установява със семейството си в Истанбул, където продължава образованието си в една от тамошните Консерватории в класа на Хюлия Ардидж. През 2007 година завършва магистратура, 2009 докторат по изкуство. През целия период на обучение изнася множество концерти-рецитали, камерна музика, корепетира на различни майсторски класове. През 1994 година на конкурс "Бюлент Тарджан" е удостоена с първа награда.
Активно участва в майсторски класове на Хюсеин Сермет в Истанбул и Alexsander Jenner във Виена. През 1997 година след участието си в майсторския клас на проф. Rolf Plagge е поканена да специализира при него в Музикалната академия "Mozarteum Salzburg" – Австрия. Там също изнася множество соло и камерни концерти, преподава, редовно участва в майсторски класове на проф. Волфганг Менц, проф. Антонио Соларес, проф. Ханс Лейграф. Освен изпълнителското си усъвършенстване специализира и клавирна педагогика. Изнасяла е множество концерти в Германия, Австрия и Кипър.
През 2004 година се връща в Истанбул и оттогава преподава пиано, камерна музика и корепетиция в Консерваторията към Университета за изящни изкуства в Истанбул. През 2007 г. става доцент по пиано, а от 2009г. преподава в Консерваторията към Техническия университет в Истанбул. Освен работата и като преподавател, Мелин Молла води интензивен концертен живот в Турция и чужбина.

Facebook коментари