Сряда, 28 Октомври 2020 г.

45-годишна жена бе арестувана в Силистра за лихварство

Наблюдението върху лихварската дейност на Р.С.(45 г.) започнало преди месеци, когато в сектор "Противодействие на икономическата престъпност" постъпили няколко сигнала от граждани. В хода на предприетото разследване било изяснено, че под прикритието на легална търговска дейност със сребърни накити жената предоставяла кредити на физически лица, без да притежава съответното разрешително за извършване на банкова дейност. Като обезпечение изисквала от кредитополучателите да залагат златни накити или да подписват запис на заповед.
Р.С. предоставяла заемите на граждани на Силистра и близките села срещу месечна лихва от над 20 %. Съществуват данни, че жената се е занимавала с лихварство от 2008 г., като към момента са доказани повече от 500 случая на предоставени кредити. Размерът им варира от няколко десетки до 20 000 лв.
Днес служителите от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" са предприели действия по претърсване и изземване в търговския обект, където работела Р.С. Там са намерени множество документи, потвърждаващи престъпната дейност – 3 тетрадки с имена на длъжници, предоставени суми и дължими лихви; бележки с предоставени парични средства; записи на заповеди и друга документация. Иззето е голямо количество златни накити, оставени в залог. Намерени са съща така записки, от които могат да се направят предположения, че са укривани обороти от легалната търговска дейност и данъчни задължения.
За извършените действия е уведомена Окръжната прокуратура, образувано е досъдебно производство. Разследването по случая продължава.

Facebook коментари