Четвъртък, 29 Октомври 2020 г.

От 11 до 15 май - масови проверки по холандски модел по пътищата в Силистренска област

Специализирана полицейска операция по безопасност на движението ще се проведе в Силистренска област за времето 11-15 май. Действията на пътните полицаи ще бъдат насочени към установяване на определен вид нарушения: превишаване на скоростта в населените места, отнемане и неспазване на предимство, използване на предпазни колани и обезопасителни седалки за деца, употреба на алкохол и упойващи средства от водачите на МПС и наличие на застраховка "Гражданска отговорност".
В рамките на операцията отново ще бъде приложен т.нар. холандски модел за широкообхватен контрол на пътното движение, при който около 100 автомобила може да бъдат проверени само за час. В действие ще влезе и мобилната видеосистема за трафик-контрол, с която ще бъдат заснемани автомобили, движещи се с превишена скорост. Водачите им няма да бъдат спирани на място, а ще се прилага системата "електронен фиш".
Полицейската операция ще се проведе в посочените дни на териториите и на трите полицейски управления – Силистра, Дулово и Тутракан. Предвидено е в реализацията й да участват полицейски служители на разменен принцип.
Акцията се организира с цел превенция на пътнотранспортния травматизъм и снижаване до минимум броя на жертвите на автомобилни катастрофи. Тя съвпада с началото на Десетилетието на действия за безопасност в движението по пътищата 2011 - 2020, обявено с решение на Общото събрание на Организацията на обединените нации.


Обръщение на министър Цветан Цветанов по повод инициативата на ООН "Десетилетие на действия за безопасност в движението по пътищата"
Уважаеми съграждани,
С решение на Общото събрание на Организацията на обединените нации, периодът 2011-2020 г. е обявен за Десетилетие на действия за безопасност в движението по пътищата. На 11 май ще бъде отбелязано началото десетилетието в световен мащаб.
Над 1.3 милиона загиват по пътищата на света всяка година. Други 50 милиона получават наранявания, а много от тях остават инвалиди за цял живот. Травмите от пътно-транспортни произшествия са причина номер едно за смъртността на младите хора. Икономическите загуби в резултат на катастрофи надвишават стотици милиарди долари годишно.
Прогнозата е, че ако не се предприемат адекватни и решителни мерки, през 2020 година жертвите ще надминат 1.9 милиона.
Всяка седмица по пътищата на нашата страна загубват живота си над 15 човека и над 150 получават тежки наранявания.
Подкрепяйки безрезервно водещата цел на Десетилетието, трябва да обединим усилията си, за да бъдат намалени жертвите с 50% спрямо данните за 2010 г. Това означава, че към 2020 г. броят на загиналите при катастрофи в България не бива да надвишава 388.
Голяма част от инцидентите са предсказуеми и могат да бъдат предотвратени. Необходими са ни повече толерантност, уважение, предвидливост, внимание и опит, за да намалим грешките, които водят до безсмислени нещастия на пътя.
В партньорството всички ние – представители на държавните институции, общинските структури, неправителствените организации, частния сектор и гражданското общество можем да намалим жертвите и пострадалите на пътя.
Трябва да формираме силна гражданска непримиримост към нарушенията на правилата за движение!
Нека още по-внимателно се вгледаме в поведението си като водачи, пешеходци и пътници, като родители, организатори, проектанти и администратори, защото сигурността е споделена отговорност.
Нека положим усилия за формирането на нова култура на безопасност, за безопасна пътна инфраструктура, за безопасни автомобили.
Нека работим непримиримо, за да докажем, че заедно можем да спасим живот.

Facebook коментари