Четвъртък, 29 Февруари 2024 г.

Южният вятър засега отменя първия сняг в Силистренско

Южният вятър засега отменя първия сняг в Силистренско.

В края на декември започва астрономическата зима, но това не означава, че няма да има сняг в равнинната част на Добруджа и по-рано. Засега снегът е в по-високите планински райони. До края на ноември има две обстановки със застудяване - едната около 24-25 ноември и следващата около 28 ноември. Това съобщи в студиото на "Денят започва" Анастасия Стойчева - ръководител на отдел "Метеорологични прогнози" в НИМХ.

Стойчева обясни, че ниските атмосферни налягания над Европа и следващия циклон, който се задава към страната ще донесе много валежи в централното Средиземноморие и в Западната част от Балканите. След преминалия студен атмосферен фронт и понижението на температурите, тази нощ се изясни в много райони в Централна и Западна България. Температурите са около и под нулата. Очакват се обаче слънчеви часове днес и бързо ще се позатопли. Ще се усили южният вятър и той ще донесе по-високи температури.

"На 27 и 28 ноември има едно по-категорично застудяване, което най-вероятно ще е свързано с преминаване на дъжда в сняг в Предбалкана и високите котловинни полета, включително и в София. В равнинната част не се очаква сериозен сняг", уточни Анастасия Стойчева.

Facebook коментари