Сряда, 10 Август 2022 г.

Заместник-министъра на образованието Милена Дамянова изнесе открит урок в родното си училище

В рамките на инициативата на Европейския съюз "Отново на училище" заместник-министърът на образованието, младежта и науката Милена Дамянова посети езиковата гимназия "Пейо Яворов" - училището, което е завършила. Тя се срещна с дванайсетокласници паралелката с профил "френски език", с които разговаря по проблемите за безопасното използване на интернет и здравословния начин на живот.
Според заместник-министъра на образованието, младежта и науката Милена Дамянова реформата в предучилищното и училищното образование се базира върху промяната на взаимоотношенията в българското училище.
"Реформата в предучилищното и училищното образование се базира преди всичко върху промяната на взаимоотношенията в българското училище и включването на всички заинтересовани страни, на всички участници в живота на училището – ученици, родители, учители,местна власт, медии и всички заедно трябва да работят за това наистина да имаме едно училище на двайсет и първи век", заяви Милена Дамянова пред журналисти в Силистра, където от днес е на двудневно посещение.
В отговор на въпрос за новия закон за образованието Милена Дамянова каза, че концепцията се приема добре от учителската гилдия, от бизнеса и учениците.
От началото на следващата учебна година започва финансирането и на занималните във втори клас, след като вече е въведена целодневна организация в първи клас; разработва се нова цялостна нормативна уредба в областта на предучилищното и училищното образование; обсъждат се варианти и за промени в статута на езиковите гимназии – има предложения за изучаване на най-малко три предмета на съответния чужд език.
Утре заместник-министър Милена Дамянова ще посети силистренското основно училище "Иван Вазов". В програмата за посещението й утре е предвидена и работна среща с областния управител на Силистра д-р Владимир Янков.

Facebook коментари