Вторник, 07 Февруари 2023 г.

Учени още спорят дали Силистра е била столица на България

Запитани кои са старите столици на България повечето хора с лекота посочват Плиска, Преслав, Търново, но малцина знаят, че има и други, за които се говори малко и за които все още съществуват спорове дали да се причислят ли към столиците на държавата ни, показва анализ на actualno.com.

Такъв град например е Силистра. Била ли е Силистра столица на България е спор, който се разгоря активно покрай законопроект, предвиждащ старите столици да получат специален статут с цел съхраняване на културно-историческото наследство, както и да имат свой празник, отбелязван в определен ден всяка година. Сред градовете, посочени като столици на България, във въпросния законопроект освен Плиска, Преслав и Търново са посочени и Силистра, и Никопол – факт, който отговаря категорично на въпроса била ли е Силистра столица на България, макар някои археолози да се противопоставят на включването на Силистра като столица на България и да отричат това.

Била ли е Силистра столица на Българи според археолозите от Историческия музей в Силистра?

За разлика от свои колеги, активно отказващи да припознаят града като стара столица на България, археолози от Регионалния музей в града подчертават, че той възниква като резиденция на българския владетел по времето на хан Крум. Естествено е носел различно име – Дръстър – наследник на древния Дуросторум – една от най-старите крепости на територията на страната ни. Дръстър е бил града с двореца на владетеля, който дворец според открити артефакти, бил наричан Мундарага. Дори по времето на цар Симеон Велики градът е бил негово седалище и негова резиденция по време на маджарското нашествие през 896-897 година. Друг неоспорим факт е, че източната порта, както и северната крепостна стена на Дръстър, са били изградени по подобие на тези в старите ни столици – факт, който се приема за поредното доказателство в полза на твърдението, че Силистра е била столица на България. Дори днес в Силистра личат следите на средновековния град. Всичко това заедно с откриването на голям обем летописно съдържание в града, археолозите от Силистра изтъкват като ярки и категорични доказателства, че Дръстър, тоест днешна Силистра, е бил столица на България. Нещо повече – градът по думите им е бил и патриаршеска столица, културен и търговски център на България, както и религиозен център след покръстването.

Какво се случва с Дръстър, когато България вече не е самостоятелна държава?

Векове наред страната ни е била под Византийска и Османска власт. Важен въпрос е не само била ли е Силистра столица на България и какво се случва с града по време на дългото робство. Дръстър се превръща в средище на византийската тема Паристрион (Подунавието), когато България пада под властта на Византийската империя. През 1391 година пък Дръстър преминава в ръцете на Османската империя и с това е поставен и краят на средновековния град. Той обаче съхранява в земите си артефакти, частици от славното минало на България, останали от времето, в което е бил столица на страната ни, които и днес могат да се видят в Силистра – градът-потомък на Дръстър – една от старите столици на България.

Facebook коментари