Сряда, 29 Май 2024 г.

Йонка Господинова: Горда съм че живях между двама души които имаха една кауза, запазването на родовите корени и памет

Година след смъртта на баща си Господин Великов, неговата дъщеря Йонка Господинова реши да заговори за него и неговите книги свързани както с историята на селото така и краеведчески анализи и разработки за историята и бита на Добруджа.

"Това което ще остане в мен и в членовете на семейството ми са посланията , които остави баща ми и които винаги ще помним" сподели тя в интервю за Общинско радио-Силистра.

На практика представи, върна се към двете книги сборници дело на майка и и на баща и "Село Професор Иширково" и "Мъри Радо, бяла Радо". Автор на първата е Господин Великов уважаван учител, историк, краевед. Книгата е трето, допълнено издание. Големият интерес и изчерпването на предишните тиражи е наложило новото издание. В трите раздела е разгледано историческото минало на селото от древността до днес, неговата материална и духовна култура след Освобождението и родословието на 108-те рода, населяващи с.Професор Иширково. Книгата е илюстрирана с повече от 400 снимки, карти, документи, схеми и е ценен краеведчески извор за историята, етнографията, културата на добруджанците от този край. Книгата е и родова памет, която възпитава, тя е емоционално послание към поколенията да познават, обичат и се гордеят със своите предци.

Авторът на втората представена книга – сборник с 350 песни от с. Професор Иширково, Силистренска област, е съпругата на Господин Великов Елена Койчева. Тя е дългогодишен педагог и общественик. Ръководила е няколко хорови формации за деца и възрастни, носител е на много награди от фестивали и конкурси. В сборника авторката е събрала над 350 песни, които някога и сега изпълняват в селото.

"В песните хората са изразявали своята радост и мъка, те са били неизменна част от живота им "Мъри Радо, бяла Радо" и чрез него се акцентира върху красотата и трудолюбието на добруджанки" каза още Йонка Господинова.

"Горда съм че живях между двама души които имаха една кауза, запазването на родовите корени и памет. Това, което ще остане у мен за винаги са посланията за ценностите в живота".

Facebook коментари