Петък, 23 Февруари 2024 г.

АНТП "Силистра" и ДФФ "Добружанче" с общ концерт "Фолклорна магия"

Вчера по повод Денят на християнското семейство – 21 ноември в зрителната зала на Младежки дом-Силистра се състоя концерт "Фолклорна магия" на Ансамбъл за народни песни и танци "Силистра" с гл. худ.ръководител Тихомир Лефтеров и Детска фолклорна формация "Добруджанче" при Народно читалище "Доростол-1870".

В празничната концертна програма взеха участие Народен оркестър при Ансамбъл за народни песни и танци "Силистра" с ръководител Валентин Христов, Народен хор при АНПТ "Силистра" с диригент Ивелина Димова, Танцов състав при АНПТ "Силистра" с хореограф Йордан Димитров, Народен хор при Детска фолклорна формация "Добруджанче" с диригент Дариела Георгиева и Танцов състав към ДФФ "Добруджанче" с хореограф Симеон Симеонов.

Поздравителен адрес и цветя към председателя на читалището Маргарита Любомирова и до ръководителите на съставите бяха поднесени от името на кмета на Община Силистра, д-р Юлиян Найденов, областният управител инж.Николай Неделчев, областен управител на област Силистра и от РЕКИЦ-читалища Силистра.

Според църковния ни календар празникът попада в периода на Коледните пости. На този ден вярващите приемат Свето причастие, а с него и нови сили за духовен растеж и борба със злото - в себе си и в света.
В празника "Ден на християнското семейство" се преплитат православния канон и народните традиции, съхранявани и отстоявани в продължение на стотици години. Именно тези традиции и обичаи представиха с изпълненията си Ансамбълът за народни песни и танци "Силистра" и Детска фолклорна формация "Добруджанче" и допринесоха за доброто настроение на присъстващите.

Facebook коментари