Вторник, 18 Януари 2022 г.

В Силистра приключи националният кръг на олимпиадата по математическа лингвистика

В края на юли България ще участва в международната ученическа олимпиада по математическа лингвистика в Питсбърг град в щата Пенсилвания на САЩ.
Това съобщи ст. н. с. д-р Иван Держански от Института по математика и информатика при БАН, който бе председател на комисията за оценка на работите на участниците в завършилия днес в Силистра национален кръг на ученическата олимпиада по математическа лингвистика.
България слага началото на международната олимпиада по математическа лингвистика през 2003 година, а в исторически план е втората страна в света, където се провеждат ученически състезания, каза Иван Держански.
Според него през тази година за пръв път международната олимпиада се провежда в страна извън Европа.
По предварителна регистрация ще участват около 20 държави.
По думите на ст.н.с. д-р Иван Держански участниците в завършилия днес национален кръг на олимпиадата по математическа лингвистика са показали високи резултати.
В отборното класиране първо място завоюва отборът на математическата гимназия "Д-р Петър Беронвъв Варна.
В двете възрастови групи за индивидуалното класиране първите места заеха дванайсетокласникът Виктор Вълов от Софийската математическа гимназия "Пасий Хилендарскии и деветокласничката Юлия Маркова от математическата гимназия "Д-р Петър Беронвъв Варна.
За националния кръг на олимпиадата по математическа лингвистика бяха допуснати 91 ученици от 23 училища на 12 града от цялата страна.
Организатори на проявата, която продължи три дни, са Регионалният инспекторат по образованието в Силистра и Министерството на образованието, младежта и науката /МОМН/.
Домакинството бе поверено на природо-математическата гимназия "Св. Климент Охридскив крайдунавския град.
Олимпиадата по математическа лингвистика от 1982 година е национално състезание, а от 2001 година официално е записана в календара на МОМН и се финансира от него.
Гост на откриването в петък бе областният управител на Силистра д-р Владимир Янков.


На снимката: Отборът на математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна, Виктор Вълов от Софийската математическа гимназия "Пасий Хилендарскии" и деветокласничката Юлия Маркова от математическата гимназия "Д-р Петър Берон" във Варна.

Facebook коментари