Събота, 30 Септември 2023 г.

Един век събор на хоровете от крайдунавските градове празнуваме на 4 юни

Информация община Силистра

С поднасяне на цветя пред единствения в България паметник на песента в Дунавската градина на Силистра ще започне честването на вековния юбилей от първия събор на хоровете от крайдунавските градове. Дефилето от гости за празника ще тръгне в 16.00 часа от площад "Свобода".
Преди юбилейния концерт гостите и участниците ще видят във фоайето на театъра ретроспективна изложба от снимки, програми, документи, знамето на събора, костюми на хористи от хор "Седянка" от 70-те години на миналия век, както и богата колекция от значки, посветени на хоровия фестивал. Изложбата е дело на Регионалния истолрически музей в Силистра.
В тържествената програма ще се представят Смесен хор "Седянка" при НЧ "Доростол" в Силистра с диригент Димитър Боев, Смесен хор "Камерата Данубий" при Дома на културата в румънския град Кълъраш, диригент Диана Виеру – Бурлеску и Смесен хор "Дунавски звуци" при НЧ "Ангел Кънчев в гр. Русе, с главен художествен ръководител Найден Тодоров. Входът е свободен. Организатор на честването е община Силистра, дирекция "Хуманитарни дейности" в партньорство с НЧ "Доростол".
Силистра е сред малкото градове в страната, която пази живо хоровото изкуство днес. Досега градът е бил домакин на 11 събора с участието на близо 160 хорови формации от Румъния, Италия, Съветския съюз, Полша, Унгария, Чехословакия, Сърбия, Австрия, Германия и от всички български дунавски градове.

Историческа справка от "Силистренска енциклопедия": През май 1910 г. Силистра става домакин на Първия събор на хоровете от крайдунавските градове, организиран по инициатива на диригента на хор "Седянка" Петър Бояджиев, и това събитие по своя характер придобива национално значение. Участват хорове от Русе, Тутракан и Видин, в Дунавската градина прозвучава мощно изпълнение на сборен хор от 400 души. В журито са Добри Христов, Николай Ив. Николаев, Павел Щорс, Н. Абаджиев. Първенството е присъдено на русенци. Вторият събор се провежда след пауза от 56 години. В него участват 22 състава с 1 400 хористи. Само двама участници от първия събор доживяват втория – Ценка Арнаудова от Силистра и Димитър Скакушев от Русе. В чест на първия събор се открива възпоменателен паметник – единствения паметник на песента у нас. От 1984 година проявата става международна.

Facebook коментари