Понеделник, 15 Юли 2024 г.

Изследване на Visa разделя на 6 групи българите по тяхното отношение към парите, вие от кои сте

Международното проучване "Нагласи към методите на плащане", поръчано от EVO Payments International и проведено от изследователския институт ARC Rynek i Opinia по методологията CAWI (респондентите са поканени да участват в интернет проучване) върху представителна извадка от населението на всяка държава на възраст 18-65 години.

Данните са събрани в 14 държави (Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Хърватия, България, Словения, Германия, Ирландия, Обединеното кралство, Мексико, Испания, Португалия). Visa е партньор на проучването в осем държави от Централна и Източна Европа, включително България. Основната цел на проучването е да се събере информация за нагласите и поведението на хората по отношение на различните методи на разплащане.

Резултатите от проучването показват, че парите дават на българите усещане за независимост и свобода на избора, осигурявайки им комфортен живот. Те са доста заинтересовани да инвестират пари и да използват банковите услуги като начин за управление на парите, внимателно контролират и планират разходите си.

За да представи по-добре отношението на българите към парите, изследването разделя респондентите на шест сегмента:

Скептиците (27%, от 35 до 65 години) са най-многобройната група българи. Не обичат да инвестират или да се занимават с пари и не се доверяват на институциите. Предпочитат да държат парите си у дома. Кеш използват 57%, а дигитално се разплащат 33%.

Кралете на живота (20%, преобладаващата част са между 35 и 44 години). Те харчат бързо и безконтролно пари за онова, което искат. Предпочитат да плащат в брой (67%), едва 24% използват дигитални методи на разплащане.

Заможните (16%, преобладават между 45 и 54 години). Контролират парите и разходите си, но парите са само средство за постигане на целта - те ги имат, но не е необходимо да мислят за тях през цялото време и да се притесняват за тях. Само 26% използват пари в брой, 66% използват дигитални разплащания.

Оптималните (15%, срещат се от 35 до 65 години) - съзнателно управляват парите си - използват промоционални оферти, планират разходите си и инвестират в капитал. Ценят свободата на избора, затова не отхвърлят нито една форма на плащане. Петдесет и седем процента обичат сделките в брой, а безналичните – 39%.

Мечтателите (14%, главно между 45 и 65 години) - биха искали да имат много, но към момента нямат, а и не управляват сериозно парите. В брой плащат 66%, а дигитално – 27%.

Икономичните (9%, между 55 и 65 години). Искат да планират внимателно разходите си. Случва се почти веднага да похарчат всички пари, които получат. Разполагат с ограничен бюджет и са съсредоточени върху това да оцелеят. С банкноти и монети плащат 38%, а 51% използват карти и свързани устройства.

Facebook коментари