Събота, 30 Септември 2023 г.

Младата силистренка Светлана Няголова стана лауреат на фондация "Димитър Бербатов" при повече от 3000 номинации в 13 категории

Навръх 1 юни се видя, че Бербатов често ще е не просто на една ръка разстояние, а ръка за ръка с родните малчугани. Най-добре го усетиха 13-те талантливи българчета, които станаха лауреати на вторите "Награди за успелите деца на България", връчвани от фондация "Димитър Бербатов". Усетиха го и ще го помнят дълго и подгласниците, и тези над 600 младежи, изпълнили Народния театър за приятната среща с футболната звезда. Посланието, че фондацията на Бербатов ще продължава да стимулира таланта на нашенците, достигна и тези над 3000, които бяха номинирани за постижения през 2009 година, и до многото повече, които преуспяват и ще продължават да го правят, а в следващите години ще са на сцената до идола си.
Второто издание на проекта стартира през миналия ноември с номинирането на деца в ученическа възраст, които са имали постижения през 2009 година в областта на изкуствата, науката или спорта. Само 588 от номинациите бяха одобрени. На следващия етап компетентно жури ги оцени експертно във всяка от категориите и излъчи победители във възрастовите групи. За първи път бяха отличени и две деца от чужбина, които учат в български училища там. Бербатов награди и две момичета - по едно от България и зад граница, които са заявили своята гражданска позиция в обществото, като са участвали в различни социално значими кампании.
На първите награди на фондацията бяха наградени 10 ученици. Сега са 13, като младата плувкиня Георгия Кадоглу дублира успеха си.
Фондацията има правило, че който е печелил веднъж стипендия, може отново да бъде победител, но новата стипендия отива при подгласника му. Това бе един от най-добрите млади джудисти у нас - 13-годишният Арман Мартиросян от Банкя. Така "децата на Бербатов" се увеличиха с още 13. Вече са 23 само за две години. Разбира се, само лауреатите на фондацията. Без неговата богиня отличничка Деа.
Стипендии получиха 9-те деца от основните 3 категории. Другите 4 бяха наградени със статуетки и грамоти.
Във ВИП ложата на Народния пък седна друг българин от Банкя, специалист по бойните изкуства - премиерът Бойко Борисов.
Един от тримата подители в област "ИЗКУСТВА" стана нашето мом иче Светлана Няголова в раздел поезия и проза
Тя е ученичка в 12-и клас на езикова гимназия "Пейо Яворов" в Силистра. Неин учител по литература е Мариана Стоянова.
Наградите за поезия и проза на Светлана за 2009 година са 27! От тях 11 са първи, 4 втори и 2 специални. Най-ценна е първата награда - златна значка на Българския олимпийски комитет за есето "С олимпийски дух" от конкурса на МОК на тема "Олимпийски спорт и литература".

Facebook коментари