Събота, 20 Април 2024 г.

Община Силистра награди личности и институции за приноса им в духовното развитие на града

Официална церемония по случай Деня на народните будители проведе община Силистра. По установена вече традиция кметът д-р Юлиян Найденов връчи награди на изявени творци и интелектуалци за особения им принос в духовното развитие на Силистра.

Доц. дфн Тодорка Георгиева – преподавател във филиала в Силистра на Русенския университет "Ангел Кънчев", бе отличена с наградата "Будител на нашето съвремие" за особен принос в духовното развитие на Силистра. Тя получи наградата за научни постижения и всеотдайна обществена и преподавателска дейност.

Награда за благодеятел бе връчена на фирма "Поларис 8" за дарения в подкрепа на общността и проявена инициативност за състрадание и човещина.

Наградите се връчват за седма поредна година по инициатива на кмета на община Силистра д-р Юлиян Найденов.

През 2022 г. кметът - д-р Юлиян Найденов за Деня на народните будители също така отличава и награждава 11 институции и 10 личности с принос за духовното развитие на Силистра:
Институции с годишнини и принос за духовното развитие
на гр. Силистра
• 135 години ОбУ "Св. Климент Охридски" с.Професор Иширково
• 115 години НЧ "Просвета -1907", село Професор Иширково
• 80 години НЧ "Светлина - 1942", село Главан
• 80 години НЧ "Самообразование - 1942", село Йорданово
• 80 години НЧ "Йордан Йовков -1942", село Казимир
• 65 години НЧ "Заря - 1957", село Брадвари
• 50 години Художествена галерия в Силистра
• 50 години от създаването на танцов ансамбъл "Добруджа"
• 25 години ПГПТ "Евлогий Георгиев"
• 25 години Клуб "Амадеус"
• 20 години от създаването на Сдружението на литературните творци "Реката"

Признателност към личности с принос за духовното развитие на Силистра
• Георги Куртев – 90 години
Той е първият член на Съюза на българските художници от Силистренския регион. Г-н Куртев има значителен принос за утвърждаването на силистренската керамика в България и в над 50 страни по света. Изявен майстор на малката пластика. Негово дело е художественото оформление на редица училища и обществени сгради.
• Доц. д-р Илиянка Горанова – 80 години
Доц. Горанова е в системата на обучението по български език - от 1966 година до днес. 50 години под различна форма в е в образователната система на град Силистра и на Силистренска област: в периода 1992 – 1997 - директор на Учителския институт със значителен принос за присъединяването му към Русенския университет ,,Ангел Кънчев"; в периода 1997 – 2008 – директор на Филиала на Университета в нашия град. През годините инициира и участва в различни квалификационни форми с учители от общината и областта.
Един от учредителите е на СНЦ ,,Клуб на учителя пенсионер "Иван Байчев" и негов председател от 2016 година до днес.
Почетен гражданин на гр. Силистра за 2018 година.
• Константин Дончев – 80 години
От 1986 г. е член на Съюза на българските художници. В страната и чужбина има над 30 самостоятелни изложби. Печели много престижни награди, сред които и Призът за живопис на Международния фонд "Св. св. Кирил и Методий".
Творби на Коста Дончев са част от колекции в България, Румъния, Гърция, Турция, Израел, Англия, Южна Корея, Италия, Франция и САЩ. Председател е на Дружеството на художниците в гр. Силистра. Бил е кмет на гр. Алфатар.
• Красимир Коев - 80 години
Завършил е българска филология и специализация по литературен анализ в Софийския университет ,,Свети Климент Охридски". В град Силистра е от 1973 година. Под различни форми участва в образователния и културния живот на Силистра и на Силистренска област: учител по български език и литература, експерт по български език и литература към областния Регионален инспекторат по образованието; един от създателите на Езиковата гимназия ,,Пейо Яворов" и неин първи директор. Под негово ръководство гимназията зае авторитетното си място и в национален мащаб. Активен участник в културния живот на Община Силистра.
• Минчо Панев – 75 години
Акордеонист с 55 години музикално творчество. През годините е участвал в повече от 15 певчески формации. Има множество записи в български национални телевизии, но в последните години записва 75 видеоклипа в телевизия "Сънрайз Маринов". През 2019 г. проф. д-р Тодор Киров - преподавател в Академия за музикално, танцово и изобразително изкуство "Проф. Асен Диамандиев" - гр. Пловдив написва книгата "Добруджанския акордионист Минчо Панев".
• Иванка Христова – 70 години
Учител, библиотекар и автор на 7 книги, член на Съюза на българските писатели. На 7 октомври г-жа Христова отпразнува своя 70-годишен юбилей с представянето на най-новата си книга "На Дунав".
• Ванушка Ангелова Александрова – 60 години
Старши учител по български език и литература в ОУ "Отец Паисий ". Дългогодишен ръководител на клубовете по "Литературно творчество" и "Художествено слово" към Центъра за работа с деца. Като редактор, заедно с детска редакция, издава първият детско- юношески вестник в град Силистра - "Карнавал". Преди 32 години поставя началото на Областния рецитаторски конкурс "С България в сърцето" и "Духът на българина", които се провеждат и до днес. През годините е удостоена с много отличия - признания за труда й - почетно отличие " Неофит Рилски" от Министерство на образованието и науката и поредни години учител на годината от Община Силистра.
• Румяна Гидолова
Журналист, дългогодишен радиоводещ и главен редактор на Радиоцентър – гр. Силистра /Общинско кабелно радио/. Любим глас на Силистра. Носител на награди като рецитатор и журналист.
• Румяна Вълчанова
Музикален педагог. Повече от 40 години работи в сферата на детското музикално певческо изкуство. През 1981 г. към Младежки дом - Силистра основава детската вокална група "Бяло, зелено, червено". Стотици млади хора преминават през репетиционните зали, концертните сцени и конкурси под ръководството на г-жа Вълчанова. Между тях са : Миглена Илиева, д - р Юзай Незир, Йордан Марков, Мелин Ердинч, Ева Илиева. Дълги години е учител по музика в силистренски училища. Била е директор на Детската школата по изкуствата. Пенсионира се като Ст. експерт по музика при РИО на МОН /сега РУО/.
• Лилия Пейчева-Тодорова
Музикант – педагог. 26 години работи като учител по пиано. Преподавател е по музика в силистренски училища и корепетира на хор " Седянка". Създава клуб "Пианисимо". Художествен ръководител и основател на трио "Елмина" - Милица, Елица и Марина, които са нейни дъщери. Трио "Елмина" имат множество отличия и призови места с участия както в региона, така и в национални и международни конкурси.
Водещ на церемонията беше г-жа Бонка Скорчелиева.В програмата участваха възпитаници на МШ "До, Ре,Ми", трио "Елмина", Рецитаторска група от ОУ "Отец Паисий", музиканти с изпълнение на пиано и цигулка, с ръководител Грета Дончева-клуб "Амадеус" и Минчо Панев с български фолклор.

Денят на народните будители за първи път е отбелязан в Силистра през 1941 година, тъй като дотогава Южна Добруджа е под румънска окупация.

Facebook коментари