Сряда, 06 Декември 2023 г.

Нов живот за 114-годишната църква в силистренското село Васил Левски

Втори живот получава 114-годишната църква в силистренското село Васил Левски, съобщава БНР. Ремонтират я жителите на селото – местни и приходящи. Някога е имало и училище, но отдавна е съборено. Не искат православния храм да последва съдбата му.

В селото живеят 50 човека. Голяма част от тях активно се включват в разчистването на двора на църквата и в ремонтирането й, така че да може да ги приютява в празничните и делничните дни.

Село Васил Левски е част от община Алфатар. На малко повече от 30 км от областния град Силистра. Пътят до там не е в добро състояние, но пък природните гледки си струват. Скалните манастири и пещерите около Алфатар са популярни. Там е сгушено и това малко, но китно селце. И в центъра му е църквата "Св. Георги". Строена е през 1908 година с дарения и доброволен труд на хората от селото. И днес тя е на път отново да възвърне величието си, така както е било в миналото, припомни Негово Високо Преосвещенство Доростолският митрополит Яков.

Преди година и половина за църквите в Алфатарско и за вярващите грижата поема отец Александър.

Двигател на инициативата е Йонка Тодорова. Доскорошен служител в системата на МВР. Днес пенсионер. В мислите на по-възрастните жени от селото почистването на църквата било само идея, с Йонка придобиват и кураж.

Голяма част от дарителите са внуци на живеещите в селото стари хора, други са отишли в чужбина в търсене на късмета си, но не са забравили родното място. И всеки поема ангажимент и го изпълнява. Така е и с младите Йордан и Райна, чийто малък син Димитър е любимец на всички баби във Васил Левски. Бабите дори са решили да му направят кръщене в църквата през пролетта – първото след обновяването.

Нов живот за селото и за църквата. Нов живот за хората, останали там. Нов живот и за вярата им.

Facebook коментари