Събота, 25 Март 2023 г.

В село Гарван откриват паметник, посветен на загиналите във войните

На 29 октомври 2022 г. в село Гарван, община Ситово, като част от програмата за честване на сбора на селото, посветен на Димитровден, ще бъде открит паметник на загиналите в Балканската, Междусъюзническата, Първата и Втората световни войни, финансиран от Министерство на отбраната и от община Ситово. Паметникът е част от Регистър на военните паметници в област Силистра.

Начало на ритуала: 15,30 ч. По покана на кметския наместник Димитър Неделчeв, който e и председател на Инициативен комитет за изгрлаждане на паметника, ще участват представители на властови институции, самодейни колективи от селото домакин, също от Попина и Ситово, както и отец от Доростолска епархия за провеждане на традиционна панихида по православна християнска традиция.

В област Силистра има 46 паметника, посветени на войните през първата половина на 20 в., като в община Ситово има два в село Попина (за Отечествената и за Балканската войни), и по един в Гарван (за Отечествената война), Ситово (паметник на загиналите във войните) и Добротица (за загинали от руско-турската война 1878 г. до Втората световна война 1945 г.).

Facebook коментари