Неделя, 28 Май 2023 г.

Станимир Маринов: Искам да видя дали мога да бъда лидер в тим, в който преобладаващата част са българи

Спартак Плевен продължи победната си серия в 3 кръг на НБЛ. Плевенчани остават без загуба в шампионата, след като нанесоха първа такава на Берое като гост в Стара Загора с 93:68.

Роденият в Силистра национал Станимир Маринов допринесе за победата на плевенчани, макар че все още е далече от най-добрата си форма. Той вкара 12 точки от 4 тройки.

Пред Superbasket.bg гардът говори за своя трансфер в Спартак и за това защо не продължи с Балкан Ботевград, където през миналия сезон завоюва титлата в българския елит.

"Играч на моята възраст вече търси най-добрата оферта, която може да изстиска. Такава дойде от Спартак, харесва ми тенденцията, която цари в последно време-да се привличат българи. До голяма степен това ме подтикна да дойде в Плевен. Искам да видя дали и аз мога да бъда лидер в тим, в който преобладаващата част са българи и дали с такъв отбор може да се доминира в родното първенство", поясни той.

"Много хора ме питат защо не съм останал в Балкан и през настоящия сезон. Така го усетих, много добре работих с ръководство и треньорски щаб, но сякаш имах нужда от лека промяна. Време е и там да се даде път на младите играчи. Има няколко момчета, които трябва да бъдат налагани така, както аз едно време. Мисля, че това е пътят да се развие един млад състезател, а не когато даден отбор страда от липса на финанси и няма избор."

"Все още липсвам на игрището, старая се да се върна във форма възможно най-скоро. Още по време на европейското първенство получих контузия, която все още не отшумяла на 100%. Преди няколко дни получих схващане в кръста и в тази среща играх на обезболяващи, надявам се всичко да отшуми и постепенно да си възвърна старата форма."

"Имаме страхотна химия в отбора, това е много важно. Тя е нужна за добрата отборна игра, за да се разбираме всички. Селектирани са много качествени и опитни българи, които знаят какво правят на паркета. Разбираме се лесно и смятам, че с малко работа ще свършим доста добри неща. Присъствието на Божидар Аврамов допринесе за моето привличане. Той е една от главните причини да облека екипа на Спартак. С него се разбираме и на паркета, и извън него. Веднъж станахме шампиони с Левски, сега е време да помечтаем за подобно нещо с друг тим."

"Когато Божидар Аврамов се завърне, ротацията ще стане по-голяма и тогава трябва да има разбиране от всички, понеже в даден мач един играч ще изпъкне, докато в друг двубой тази отговорност ще бъде поета от някой друг. Това ще е добре, тъй като самият треньор ще има повече избор на кого да разчита. Гледаме мач за мач и да вършим работата, която изисква от нас треньорът. Мисля, че можем да постигнем доста добри резултати. Видяхте, че имаше много хора на двубоя срещу Левски, надявам се залата да е пълна с всяка изминала среща."

"Супер много съм доволен, че се гласува доверие на Тодор Тодоров, който е сред младите наставници в първенството, за което поздравявам Богдан Петков. Присъствието на Тодоров също бе една от причините да стана част от тима. Искам да си помагаме взаимно с него. Първенството ще бъде доста интересно. Нивото не е толкова високо, но всеки отбор ще пази много добре своя дом и гостуванията ще бъда трудни", сподели последното ново попълнение в редиците на плевенчани.

"Време е да започне да се прави преход в националния отбор. Трябва да се даде път на младите играчи, макар че ситуацията е много тънка относно групата, в която се намираме по време на втория етап от предварителните квалификации за следващото европейско първенство. Трябва да станем първи, но и младите играчи да се развиват, защото ако продължава да се държи на баскетболистите, които сме останали, няма как да се получи този преход и младите да получат роля."

"Ние много разчитахме на двама играчи по време на Евробаскет 2022 в лицето на Александър Везенков и Дий Бост, които са на ниво Евролига и безумно добри. В края и на тях двамата не им достигнаха силите. В последния ни мач от груповата фаза тимът на Белгия бе готов за тях двамата. Другите играчи не успяхме да им помогнем, особено в тази среща, която се оказа последна", коментира Маринов по повод представянето на националния отбор на България на последното европейско първенство.

Facebook коментари