Вторник, 05 Декември 2023 г.

Дафинка Станева: Поезия може да се създава всеки ден, когато има повод и вдъхновение

Книгата "С дух и светлината през годините" История на НЧ "Отец Паисий – 1942г. в с.Кайнарджа, Силистренско е създадена по повод 80-та годишнина от създаването в Кайнарджа. На 27 октомври в Кайнарджа ще е представянето на книгата. Това каза в интервю за Общински радио-Силистра Дафинка Станева, автор на книгата.

Станева е издала четири стихосбирки. "От 2015г. не съм издавала стихосбирка, но тогава превеждах една стихосбирка на азербайджанския поет Билал Адилов, казва се " В плен на любовта", а моята последна стихосбирка носи заглавието "Брегове на самотата". Имам достатъчно стихотворения за нова стихосбирка. Дано да имам възможност да я направя", допълни Станева.

"Всеки сезон е красив и благодатен, стига човек да може да го оценява. При някои хора есента е сезонът на творчески подем, напр. Пушкин. Поезия може да се създава всеки ден, когато има повод и вдъхновение, защото поезията е синтез от философия, въображение и мъдрост.

"Човек понякога слага розовите очила, защото не може постоянно да бъде тъжен или пък радостен. Животът е низ от много събития. Човек така е устроен, че може да се потопява на дълбоко в тъгата, понякога да се извисява. За всекидневието не е добре човек да слага розовите очила и да си затваря очите или да си заравя главата в пясъка. Човек трябва да изгради в себе си такова съзнание да може да анализира и мисли върху това, което се случва. Хората винаги са били подлагани на манипулация. Когато човек престане и да чете, и когато търси някаква всекидневна информация, която не винаги може да е истина, тогава става страшно", каза Станева.

Относно Туристическия посетителски център в Кайнарджа, Станева, каза, че общинското ръководство е направило нови алеи, стана по-привлекателен с това, че природното богатство – чешмата, се свърза органично с новите подобрения, които създават повече красота и уют.

Желая на всички здраве, мечтаем за нещо много важно. Да има мир, хората да продължат да живеят спокойно", каза в заключение Дафинка Станева.

Facebook коментари