Сряда, 29 Ноември 2023 г.

Творческа работилница се проведе в училището на село Брадвари

На 14.10.2022 г. в село Брадвари, община Силистра, бе първият т.нар. по света уъркшоп, познат у нас като творческа работилница, на тема "Автентичният фолклор в игри и танци", съобщи РЕКИЦ-Силистра. Организацията бе на НЧ "Заря-1957" съвместно с представители на местното ОУ "Св. св. Кирил и Методий", които са съответно бенефициент и партньор по започнал наскоро проект с културно-образователно съдържание.

Става дума за проекта "Народно читалище "Заря-1957" - иновативно пространство за развитие на местната общност". Той е по Програма за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество" и е финансиран от Национален фонд "Култура".

Модератор на танците и игрите бе Стела Тодорова - дългогодишен хореограф и ръководител на художествени състави. Съпровод на акордеон и озвучаване – Гено Ганчев. След въведение от страна на директорката на училището Марияна Андонова и на ръководителката на проекта Мюзеян Джефер се премина към малко позабравени, но много интересни и полезни игри от детството на предишните поколения.

Повечето от тях и днес са актуални, като незабравимите броилки: "Ала-бала-ница ... и т. н."; "Сляпа баба"; "Гори, гори кърпа" и пр. После се премина към разучаване на песента "Мило ми е, мамо, драго ми е, татко, в Добруджа да ида, през нея да мина". Като дойде време за правото хоро, първо се направи демонстрация на стъпките от тези деца, които вече участват в танцови състави, аккто и с помощта на модератора на събитието, а след тях всички си тропнаха с удоволствие този популярен най-лесен български народен танц.

След оживеното преживяване с игри, песни и танци накрая вече имаше дори нови желаещи да попълнят танцовия състав към НЧ "Зяря-1957", които има множество изяви. За поощрение и бъдещо връщане към тези мигове всички участници получиха книжката "Игри от нашето детство. Броилки". Тя е издание по проекта и има за цел да се съхранят и предават от поколение на поколение традиционни моменти от българския фолклор и вековната ни духовност.

Facebook коментари