Петък, 23 Февруари 2024 г.

Д-р Стоян Тодоров: През Ревматологията в Силистра преминават почти 100 човека на месец

20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата

В Многопрофилната болница за активно лечение – Силистра има ревматологичен сектор към Вътрешно отделение, който се оформи в рамките на една година като много добро, перфектно работещо, според мен звено, израз на което е оценката на самите пациенти. Това може да се види в тетрадката, която е за оплаквания, или за похвали. Преминалите болни през дадения сектор са почти 100 човека на месец. Това не е малка цифра. Това каза в интервю за Общинско радио-Силистра ревматологът д-р Стоян Тодоров по повод 20 октомври – Световен ден за борба с остеопорозата.

"Явно е, че има голяма потребност, защото ревматологичните заболявания засягат една голяма част от хората. Доста апарати за изследване на костната плътност, т.нар "декси" се разположиха в областните градове. Предстои да се вземе разрешително и за апарат в силистренската болница, който е от най- съвременно поколение.

Остеопорозата е много широко разпространено заболяване, все по-голям процент хора е засегнат, както жени, така и мъже. Докато около 15 години смятахме, че всяка трета жена ще има остеопороза след 65-годишна възраст, и всяка пета жена ще преживее фрактура, сега, според мен бройката е много по-голяма", допълни д-р Тодоров.

По думите му болестта е заболяване, което засяга и мъжете, особено след 74-годишна възраст. С промяната на климата, обаче една не малка част от нашия живот, минава под климатика, а това е един лош фактор. Фактор, който способства за развитието на остеопорозата. Приемът на млечни продукти е намален, още един фактор, който способства за развитието на болестта. Специалистът съветва поне пет километра на ден да изминаваме и подчерта, че различните заболявания, също оказват негативно влияние. Заболяванията на кръвта, бъбреците, ендокринологичните заболявания, на черния дроб, на стомашно-чревния тракт, като и наследствените заболявания.

"Може да бъде предизвикана остеопорозата – ятрогенно, от приема на редица медикаменти. Увеличеният прием на кафе, над две чаши кафе на ден, увеличеното тютюнопушене. До четири цигари са допустими за 24 часа. До 50 грама концентрат на ден не пречи, но алкохолизмът, също води до остеопороза", уточни д-р Тодоров.

"Остеопорозата, когато се развие е хронично заболяване и се лекува, колкото е необходимо. Статистиката показва, че мъжете "се чупят", когато почине техен близък приятел. Това е стрес. Възрастният човек, който е 74 години си казва ето, предстои ми и моя ред. Мъжете могат да бъдат засегнати от остеопороза, които има хронични заболявания – сърдечни, белодробни, като и заболявания на простатата", допълни ревматологът.

"Увеличава се желанието младите хора да учат медицина. Има голяма възможност за работа. В Европейския съюз тяхната реализация не е само в България. Те, за разлика от преди години, сега по-лесно получават специалност, могат да бъдат зачислени по-рано, но те могат да се реализират, като в България, така и в Европа. Подходът от страна на държавата е правилен, като улесняват младите хора да специализират. Виждайки, че тази професия е благородна, увеличават се желаещите да учат за лекари и за медицински сестри", подчерта д-р Тодоров.
"Ако началникът поведе правилно колективът, се постига синхрон. Секторът по ревматология работи добре. Никой не повишава тон. Отношението към пациента е подчертано! Ефектът от работата е много добър. Няма нищо по-важно от здравето и от семейството. Нека ги гледаме тези две неща, и преди всичко да бъдем едни добри хора. Да се отнасяме така към близките, околните и пациентите, тогава и те ще се отнасят по-същия начин към нас", каза в заключение д-р Стоян Тодоров.

Facebook коментари