Сряда, 14 Април 2021 г.

35 млн. лв. от национални доплащания ще получат до края на май тютюнопроизводители, стана ясно от тяхната среща в Дулово с Цветан Димитров и Стефан Господинов

Министерството на земеделието и храните залага на дългосрочна стратегия до 2020 година, когато е новият програмен период за общата селскостопанска политика на ЕС, за решаване на проблемите на тютюнопроизводството.
Това каза заместник-министърът на земеделието и храните Цветан Димитров, който вчера се срещна с тютюнопроизводители в гр. Дулово по инициатива на народния представител на ГЕРБ от Силистренско Стефан Господинов. В срещата участие взеха и областният управител на Силистра д-р Владимир Янков, неговият заместник Денка Михайлова, както и директорите на регионални звена и дирекции към Министерство на земеделието и храните на територията на Силистренска област.
Според Цветан Димитров идеята е да има специални мерки за тютюнопроизводителите в програмата за развитие на селските райони, за да могат желаещите да преориентират производството си. "Едно насилствено преориентиране в нито един сектор на икономиката не е довело до нищо добро", подчерта Цветан Димитров.
В Дулово той разговаря с тютюнопроизводителите за промените в Закона
за тютюна и тютюневите изделия, както и за решението за разпределение на финансовите средства по схемата за национални доплащания към директните плащания по тютюн в размер на 70 милиона лева.
Заместник-министърът обърна внимание на промяната в закона по идея на народния представител Стефан Господинов за либерализиране на пазара.
От своя страна народният представител получи благодарност от страна на представителите на тютюнопроизводителите за своите предложения за промяна в Закона за тютюна и подкрепата която им оказва при решаване на техните проблеми. Стефан Господинов завери присъствалите на срещата, че винаги ще могат да разчитат на неговото подкрепа и помощ.
Димитров не се ангажира със срокове за приемане на закона, но изрази надежда, че това може да стане до края на сесията на Народното събрание, тоест до месец юни.
Заместник-министърът съобщи , че в сряда се очаква да бъде прието постановление на МС за националните доплащания.

Facebook коментари