Петък, 03 Февруари 2023 г.

Михаил Кирязов участва в среща с представители на училищните синдикати в Румъния

Кметът на Шумен Любомир Христов и заместник-кметът по образование и култура Найден Косев се срещнаха днес с Аурел Богату, председател на Федерацията на свободните учителски синдикати в румънския град Кълъраш, заместник-председателя на организацията Даниела Винтилеску и Ирина Раду, синдикален лидер в училището на село Индепенденца. Тримата са в Шумен по покана на председателя на Общинския координационен съвет на Синдиката на българските учители Татяна Иванова. На срещата присъства и Михаил Кирязов от СБУ и областен синдикален лидер в Силистра.

По време на разговорите бяха обсъдени въпроси, свързани с отговорностите на държавната и местната власт към образованието, както и защитата на правата и интересите на учителите. Беше изразено убеждението, че съвременната подготовка на учителите и младите хора е отговорност за просперитета на държавата.

30 румънски преподаватели в прогимназиалния и гимназиалния етап на обучение обменят опит и добри практики със свои колеги от Шумен. След срещата при кмета румънските гости посетиха STEM кабинета в СУ "Трайко Симеонов".

Утре, 15 октомври (събота) те ще се срещнат с учители от ПЕГ "Никола Вапцаров" и Второ основно училище "Д-р Петър Берон". Преди отпътуването си за Румъния и град Кълъраш те ще посетят НИАР "Мадара".

Facebook коментари