Понеделник, 30 Януари 2023 г.

Село в Молдова, основано от силистренци, отбелязва 161 години от основанието си

Българско село Кайраклия, район Тараклия в Молдова отбелязва 161 години от основанието си, съобщава БТА. То е създадено през 1861. Началото му е поставено от колонисти от Кайраклия (сега Лошчиновка), която се намира на 13 километра от украинския град Измаил.

От там идват 60 семейства. Колонията Кайраклия е основана по време на преселването на българи и гагаузи в Бесарабия. Според някои твърдения първите заселници идват от село Кайрак (днешно село Каменци, област Силистра, България).

По традиция в деня на празника Покров на Пресвета Богородица в Дома на културата се организира концерт. Гостите, сред които и депутат от молдовския парламент, се обърнаха към жителите на селото с поздравителни адреси. С минута мълчание почетоха и доайена на селото - Петър Перонков.

Във фоайето на Двореца на културата беше открита изложба на ръчно изработени изделия на занаятчии от района на Тараклия.

Местни самодейци и колективи организираха за съгражданите си празничен концерт. Тържеството ще приключи с програмата на професионалния ансамбъл за български фолклор "Родолюбие", хоро и празнична заря.

Facebook коментари