Четвъртък, 02 Февруари 2023 г.

На 1-во място сме в Европа по детско тютюнопушене, момичетата пушат повече от момчетата

България е на първо място в Европа по детско тютюнопушене. Tова съобщи в курорта "Златни пясъци" край Варна доц. Владимир Ходжев, председател на Българското дружество по белодробни болести. От 13 до 16-ти октомври там се провежда осмият конгрес на БДББ с участието на над 250 учени от САЩ и Европа. Хронично-обструктивната болест засяга 250 милиона души по света, а астматиците са над 340 милиона, посочи доц. Ходжев.

Най-важните фактори, които предизвикват настъпване на белодробни заболявания са тютюнопушенето и замърсяване на въздуха. За съжаление у нас се забелязва ръст на децата, които посягат към цигарите.

Когато започнеш да пушиш рано, ще подмладиш болестта, каза доц. Ходжев и допълни, че последиците за белите дробове идват след натрупване на вредното въздействие на цигарения дим, на който са подлагани. Той е категоричен, че от Българското дружество по белодробни болести застават твърдо зад закона, който ограничава тютюнопушенето на обществени места и припомни, че са правени опити той да бъде съборен. Доц. Ходжев направи констатация обаче, че забраната на много места се заобикаля.

Той посочи и друга негативна тенденция - проучване, направено в средните училища показва, че момичетата пушат повече от момчетата.

Facebook коментари