Петък, 12 Април 2024 г.

Хипохондриците в Силистра се увеличават

Засилват се тревожните разстройства, в частност хипохондриите в Силистренско

10 октомври – Световен ден на психичното здраве

"В България последните години усилено започна да се говори за психичните проблеми. Мои колеги се явяват на интервюта, правят се репортажи за психичното здраве и какви са тенденциите. В чужбина повече се обръща внимание на тези неща, както на държавно ниво, така и на различните учреждения и т.н, където се работи със служителите. Има си психолог, който се занимава с това. Правят си тренинги, медитации в интерес на служителите. В България все още няма такава практика. Това каза за Общинско радио-Силистра, психотерапевтът Даниела Стоянова по повод 10 октомври Световен ден на психичното здраве.

"Засилиха се тревожните разстройства, в частност хипохондриите, т.е страхът за собственото здраве и животът по принцип. Обяснимо след толкова време насаждане на хората, страх от ковид, социалната изолация, която се отразява негативно на хората. За съжаление при много подрастващи се отключиха такива проблеми. Преди години не се говореше за хипохондрии при деца, сега има много често такива случаи", подчерта Стоянова.
"Когато човек е със силно ниво на тревожност, до степен да е нарушено нормалното ежедневно функциониране, тогава се налагат медикаменти", обясни специалистът и препоръча успоредно провеждане на психотерапия.

"Няма вариант само с медикаменти, човек да се справи с такива проблеми. Обикновено се прави цикличност на състоянията, защото човек стои пасивен. А за да стигне до такъв проблем, значи има други неща, които са лични на подсъзнателно ниво, схеми, правила, убеждения, които влияят на това да се отключи такъв проблем. Ясно е, че всички живеем в една и съща реалност. Не външните събития предопределят появата на такъв психоемоционален проблем, а личностовите харастеристики. Там задължителна е психотерапията и така се работи по света", допълни Стоянова.

По думите на Стоянова, дори в чужбина и при психози, т.е шизофренни разстройства, биполярни афективни разстройства, личностови разстройства водеща е психотерапията, а не медикаментозното лечение.

Специалистът каза още, че е добре човек да си поставя граници.

"Ние функционираме в три сфери – работа, семейство и приятелски кръг. Ако човек прави пренос на проблемите в работата, в семейството или приятелския кръг, той не може да се освободи. Не може да функционира нормално. Това се учи. Ние живеем във високо информиран свят и психиката е много натоварена. Целият този информационен поток, ако човек няма механизмите да го класифицира, да го подреди, да го канализира, няма как да не се отрази негативно. Там е способността, умението човек да постави граници, т. е проблемите на работата са си само на работа. Ние не можем да ги решим в личното време. Това се отработва, никой не е научен", каза Стоянова.

По думите на специалистът, формулата е да се радваме на това, което имаме. Това не изключва варианта, ако искаме да направим промени, или да постигнем нещо повече, ние да правим стъпки към това. Идеята е не само да искаме, а да сме благодарни.

"По презумпция на човек не му трябват много неща, за да живее щастливо. Нужно е да имаме покрив над главата, храна и верни приятели. Една психика е устойчива, когато не изпадаме в дълги периоди на тревожност и депресия. Нормално е всеки един от нас за ден, два да изпадне в негативни преживявания. Добре е човек да се фокусира върху решения", допълни Стоянова.

Тя сподели, че ако ние се измъчваме от негативните преживявания, добре, но нека след това да седнем и да кажем: "Ето това е проблемът. Това са фактите, да видим какво е решението.

"Има хора, които се надграждат, променят се, но това е въпрос на лично желание и личен избор. Има хора, които никога не се променят. Има хора тук, с които преди години сме решили базов проблем, и периодично си идват на терапия, на месеца веднъж, когато стигнат до някакъв казус и им трябва обективна връзка. Това е най-добрият начин, защото така човек се чувства добре. Такива хора имат стремеж, наистина да надградят себе си и да постигат още и още", категорична е Стоянова.

"Пожелавам на всички здраве! Искам хората, наистина да се научат да отсяват информацията. Да не се товарят от всичко, което чуват и четат. Да разберат, че най-важното нещо е психичното здраве, защото много често, ако психиката ни не е ок, ние се разболяваме и телесно. Има т.нар ноцебо ефект, когато сами си вредим. Хората много често сами отиват към болестта. Пожелавам на хората да имат стремеж да получават повече обективна информация и да се грижат за психичното си здраве", каза в заключение Даниела Стоянова.

Facebook коментари