Сряда, 30 Ноември 2022 г.

Путин анексира 1/5 от Украйна, американски разузнавателни самолети отново летят над Силистра

Владимир Путин анексира четири украински региона към Русия в бурна реч в Кремъл, в която се зарече да "разбие" Запада и да освободи света. Думите му породиха опасения, че се готви да използва огромния ядрен арсенал на Москва, съобщиха западни издания. На този фон САЩ обявиха, че ще изпратят на мисия за първи път най-големия самолетоносач в света "Джералд Р. Форд", който струва 13 млрд. долара. Той ще плава в Атлантическия океан и ще спре в Европа. Украйна пък поиска бързо членство в НАТО.

На 30 септември малко след 22:30 часа над област Силистра прелетя американския стратегически разузнавателен безпилотен самолет RQ-4 Global Hawk. Това показват данни от платформата за следене на самолети Flightradar24.

Струващият 222 милиона долара самолет с позивна "FORTE10" след патрул над Черно море, прелетя между Тутракан и Главиница.

Заедно с друг разузнавателният самолет на американските военновъздушни сили - Boeing RC-135W Rivet Joint те лятяха часове над Румъния на няколко десетки километри от Силистра (видео).

Сензорите на Boeing RC-135 позволяват на екипажа да открива, идентифицира и геолокира сигнали в целия електромагнитен спектър. След това екипажът на мисията може да препраща събраната информация в различни формати до широк кръг потребители чрез обширния комуникационен пакет на Rivet Joint. Екипажът се състои от екипаж на пилотската кабина, офицери за електронна война, разузнавателни оператори и персонал за поддръжка на въздушните системи.

Facebook коментари