Понеделник, 15 Юли 2024 г.

В Тутракан започват театралния сезон с цензурирано заглавие на пиеса от руски автор

На 30 септеври НЧ "Н. Й. Вапцаров - 1873" открива творческия сезон с постановката "ХАЙДЕ ДА ГО НАПРАВИМ" от Валентин Красногоров и в превод на Добринка Стефанова.

Оригиналното заглавие на автора е "ХАЙДЕ ДА ПРАВИМ СЕКС", но явно имайки в предвид пуританските възгледи на месното население то е променено на по завоалираното "ХАЙДЕ ДА ГО НАПРАВИМ".

Това е невероятна комедия, в която героите говорят и мислят сякаш само за секс. Но случващото се е по-сложно. То е и смешно, и сериозно, повече, отколкото изглежда.

Въпреки предизвикателното име, в пиесата няма сексуални сцени. Tя по-скоро ни кара да преосмислим стереотипите и нагласите си за живота във всичките му аспекти. Да осъзнаем, че общоприетите норми на поведение са нещо относително.

Спектакълът се противопоставя на лицемерието и вулгарността. В него става дума за изконни човешки желания и за невъзможността те да бъдат изказани в едно нормално човешко общуване. Търсенето на любовта, като ключ към сърцето на другия, се оказва не толкова елементарно, колкото ни се струва.

"Хайде да го направим " е поставяна успешно в Русия, както и в Австралия, Индия, Румъния, Украйна, Черна гора, Франция.

Представлението ще бъде на 30 септември от 18,00 ч.

Предварителна продажба на билети: от 26.09.2022 г. в читалището. За резервации – тел. 0893504322

Facebook коментари