Сряда, 30 Ноември 2022 г.

Силистренско НПО с отворено писмо към политическите партии участващи в изборите за 48-то Народно събрание

Гражданска коалиция за защита на правата на жените, в която участва и силистренско НПО, разпространи по БТА отворено писмо към политическите партии участващи в изборите за 48-то Народно събрание:

Уважаеми Дами и Господа кандидати за народни представители,

Ние, участници в Гражданска коалиция за защита на правата на жените, в качеството си на граждани, на активисти за защита на правата на жените и за защита на жените и децата от насилие, заявяваме, че бихме подкрепили в предстоящите национални избори политическите партии, застъпващи се за включването в политическия дневен ред на следните приоритети:

1. Приемане за разглеждане и гласуване в рамките на първите седмици от работата на 48то Народно събрание на Законопроекта за изменение и допълнение на Закона за защита от домашно насилие, който беше внесен в предишното Народно събрание.

2. Приемане от Народното събрание на ясна декларация за мир и осъждане на агресията на Русия срещу Украйна,[1] за незабавно прекратяване на военния конфликт и постигане на мирно разрешение, при стриктно спазване на международните актове по правата на човека и принципите на международното хуманитарно право. Подчертаване на приоритета на защита на правата на децата, на правата на жените и на най- уязвимите групи от населението.

3. Приемане на ясно послание, законодателство и политика за приоритетна закрила, подкрепа и услуги, включително за интеграция, на жени и деца бежанци от Украйна и търсещи закрила в България, както и на жени и деца, търсещи закрила от други държави на произход. Това изискват международните актове на ООН, свързани с правата на децата и правата на жените, както и Резолюцията на Съвета по правата на човека относно правата на непридружените деца мигранти (HRC/RES/36/5) и Принципите и насоките на Съвета по правата на човека за защита на мигрантите в уязвими ситуации. (A/HRC/33/67).

Очакваме да подкрепите публично нашия призив и активна гражданска позиция, като ще дадем гласа си за тези, които подкрепят нашата позиция.

Коалиция за защита правата на жените и неговите членове:

Фондация "Български център за джендър изследвания" – София

Женско сдружение "Екатерина Каравелова" – Силистра

Фондация "Позитивни Умения на Личността в Социума" (П.У.Л.С.) – Перник

Фондация "SOS – Семейства в риск" – Варна

Фондация "Х&Д Джендър перспективи" – Хасково и Димитровград

Сдружение "Асоциация Деметра" – Бургас

Фондация "Център Отворена врата" – София, Ловеч

Сдружение "Център Динамика" – Русе

Сдружение "Знание, успех, промяна" – Дупница, Благоевград

Фондация "Център за развитие на устойчиви общности" – София

Фондация "Мисия Криле" – Стара Загора

Сдружение "Национална мрежа за децата" - София

Facebook коментари