Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Силистренецът Йордан Марков се завърна с редица престижни награди от международни конкурси

От двуседмично задгранично участие в два международни певчески конкурса се завърна 18-годишният силистренец Йордан Марков, възпитаник на музикалния педагог Румяна Вълчанова, за да отчете поредните си успехи. В казахстанския град Костанай той печели I място сред 34 представители от 12 държави в конкурса "Златен микрофон". Не му достигат само две точки за най-голямата награда "Гран при", присъдена на местния певец Ернар Садирбаев. Професионален микрофон за записи в студио материалното изражение на приза. В Челябинския град Сатка е конкурсът "Вълшебен микрофон", където Йордан е с второ място сред 31 представители на 14 страни, а наградата му е фотоапарат "Самсунг".
На двете изяви той представя няколко песни, сред които и акапела на известната народна родопска песен "Девойко, мари хубава" (букв. в превод от итал. "като в параклис": многогласово хорово пеене без инструментален съпровод, разпространено в народното творчество и църковното пеене, в произведенията на ранните ренесансови автори и композиторите от нидерландската школа). На която замлъква публика от 500 души, представители на 250-хиляден град, изграден в степта на Казахстан. Другите песни са "Чак сега", подарена му от Вал. Пензов, "Доброта" на Светослав Лобошки и Ал. Петров, както и руската "Я буду руки твои целовать". Допълнилните награди, които са му присъдени, са в категорията "специални": за вокално майсторство и за сценично присъствие.
"Благодарение на поканата на Карла Абдикаримова(директор на международен конкурс Бозторгай, Казахстан), член на журито във фестивала "Речни ноти" в Тутракан, стана възможно участието на Йордан Марков в двете муждународни изяви, за което помогнаха във финансов план: община Силистра, консулството на Русия в Русе, НЧ "Доростол 1870", сайтът "Порталът на Силистра", Александър Сабанов, адв. Ели Тодорова, Йордан Радулов, Иван Чанов, застрахователят Веселин Данев от "Евроинс" и др.
Какво предстои пред единадесетокласника от СОУ "Никола Вапцаров", възпитаник още и на музиканта Тома Данчев, записал преди това успешни изяви в конкурси и фестивали в Русе, Шумен, Варна, Тутракан и Дьомшот (Унгария)? Още през м. май е националният фестивал за млади поп и рок-изпълнители "Георги Сарандeв" в Добрич, печелен преди години от Миро; после е конкурсът "Медени звънчета" в Кубрат, както и кастингът в София за поредния "Пирин фолк". Джаз-певицата Стефка Оникян е специалистът, при когото периодично Йордан взема уроци, за да усъвършенства пеенето си. Литва и Испания са следващите страни, откъдето вече има покани за участие в следващи певчески конкурси.
Тодор Димитров от някогашната Вокална група "Бяло, зелено, червено" в Силистра, който в момента е директор на Музикалния театър в София и студентът по медицина в Истанбул Юзай Незир са другите най-изявени възпитаници на Румяна Вълчанова. "Айдълката" Ели Раданова е най-скорошната ни изпълнителка, печелила конкурс в чужбина: "Гран при" в град Феодосия на полуостров Крим в Украйна.
Успешното трето място в конкурса "Евровизия" зае и силистренката Мона (Монислава Недева). От Силистра още са оперната прима Стефка Евстатиева и джаз-легендата Йълдъз Ибрахимова, от Крайдунавска Добруджа са "кавалджията на планетата" Теодосий Спасов и народната певица Димитрина Кунева, саксофонистът Петър Момчев ("Уикеда") и др. известни певци и инструменталисти.

Facebook коментари