Сряда, 07 Юни 2023 г.

Евтиният украински слънчоглед свали цената на олиото

Поевтиняването на олиото вече е тенденция, макар цената му да пада сравнително бавно.

Eвтиният украински слънчоглед притесни фермерите у нас, че няма да могат да продадат продукцията си, но се оказа от полза за потребителите, защото свали цената на олиото.

Месец и половина след възобновения износ от Украйна отражението му е такова, че олиото върви към трайно поевтиняване, показват данните на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата.

Цената му пада вече четвърта поредна седмица, макар и с малки темпове, като средната вече е 4,74 лв. на едро. В Хасково е най-евтиното - 3,85 лв. за литър.

В момента средната му цена е същата като през март, когато слънчогледовото олио тръгна нагоре и през април дори на едро вече не можеше да се намери за под 6 лева. Тогава и слънчогледът беше значително по-скъп, по световните борси тон достигна 550 долара.

Преди три седмици цените на олиото на борсата в Ротердам паднаха със 70 долара на тон, за да стигнат 1400 долара. След това намалението им продължи и в момента се търгува за 1280 долара. На Софийската стокова борса има заявки за покупка на стойност 1200 лева за тон, но няма сделки - очевидно реалната цена е по-висока.

Освен олиото по тържищата миналата седмица паднаха и цените на картофите, зелето и лимоните, но с много малко. Доматите – и от оранжерии, и от открити площи, обаче поскъпват. Продължава повишението и на млечните продукти - обяснението е в скъпите фуражи, които вдигат цената на млякото. Кашкавалът добави нови 10 ст. и цената му на едро е вече 16,45 лв. за килограм. Само на отделни тържища, като Благоевград, Велико Търново и Добрич, може да се намери на цени между 12 и 14 лв., но на повечето места той струва над 16 лв. За година цената му се е вдигнала с почти 50%.

Кравето сирене е поскъпнало на годишна база с подобен процент, а пакетче краве масло от 125 грама вече доближава 3 лв. на едро. По магазините цената му на дребно е 4,50 лв.

Като цяло тържищният индекс, който отразява цените на едро, през последната седмица спада с 1 процентен пункт, но това се дължи повече на поевтиняването на сезонни плодове и зеленчуци. По-забележимо е паднала и цената на замразеното пилешко месо - с над 5%, като на едро килограм е под 6 лева.

Facebook коментари