Сряда, 30 Ноември 2022 г.

Римски кораб ще акостира край Силистра

Кораб - реплика на римска лусория, ще актостира през октомври на дунавския бряг при Силистра. Пътешествието на плавателния съд стартира на 16 юли от Инголщат, Германия, за да продължи през следващите 3 месеца през 8 държави, чиито територии преди почти 2000 години са принадлежали на Римската империя. Приключението е в рамките на голям международен проект.

Автентичната римска лусория, "Danuvina Alacris" представлява реплика от IV в., като е изградена през последните 2 години от екип професионалисти и доброволци по метод, максимално близък до този, който са използвали римляните някога. Материалите са дъб и смърч.

Лусорията е дълга около 18 метра, а цялостната й украса е пресъздадена на базата на открити артефакти и останки. Римският кораб-реплика преминава през 8 държави, чиито територии преди почти 2000 години са принадлежали на Римската империя. Плаването продължава три месеца и половина и ще завърши през ноември в съседна Румъния.

На 1 и 2 октомври римския кораб е във Видин, на 9 октомври - в Свищов и на 13 октомври - в Силистра. На римската лусория гребци са млади момчета и момичета от Германия и Австрия.

Facebook коментари