Понеделник, 23 Май 2022 г.

Ангелушевото аязмо - целебният извор на Силистренско

Макар и трудно за вярване, само до преди 150 години между силистренските села Срацимир и Бръчма е имало пълноводна река, по която са идвали кораби от Европа. Целта на туристите е била лековитата вода на Ангелушевото кладенче. Покрито със забрава от много години, сега славата на Ангелушевото аязмо е на път да се върне отново.
Тук идвали да пият вода от целебния извор слепи хора, сакати, със заболявания по кожата. Като пиели от водата, хвърляли патериците и очилата, отдавали слава на Бога и оставяли по нещо. Местната турска власт и църковната гръцка се скарали кой да прибира печалбата от святото българско място и забранили на свещеника да служи. Скоро всичко потънало в забрава. Но дошло време и съпругът на Костадинка Кунчева - местният краевед Димитър Кунчев, преоткрил историята в статиите на австрийски военен журналист.
Владиката на Доростолска епархия дядо Амвросий направи тържествен Пасхален водосвет на Аязмото и така продължи делото на предшественика си покойният вече митрополит Иларион, който искаше тук мястото да стане за поклонение и изцеление на хората.
Още не е ясно какво бъдеще предстои на Ангелушевото кладенче - като място за поклонение, за изцеление или просто за отдих сред тишината. Но макар пълноводната река вече да я няма, желанието на някогашния свещеник Ангелуш тук да се служи на български език пред дошлите от близо и далеч поклонници – вече е изпълнено.
Любомир Добрев
Информация: бТВ

Facebook коментари