Вторник, 05 Декември 2023 г.

Евреи от цял свят посещават Силистра в дните на Рош Ашана

Вярващи евреи от цял свят посещават Силистра в дните преди еврейската Нова година (Рош Ашана), за да се помолят на гроба на един от 12-те най-почитани равини Елиезер Папо, съобщава БТА. Тази година празникът започва на 25 септември и завършва на 27 септември.

Мемориалният комплекс, изграден в памет на равина, от години е притегателен център за поклонници от Израел, САЩ, Европа, Южна Америка. Те се молят, пеят и танцуват, хванати за ръце. Мнозина разказват как след молитва на гроба на равина са се сбъднали най-съкровените им желания. Затова и продължат да идват и водят и семействата си.

"Ние идваме заради този свят човек, който е погребан тук. Вярваме, че ако се помолим на гроба на Папо, преди Рош Ашана, той ще закриля нас и близките и приятелите ни", сподели за БТА Хаим Амос, който посещава мемориала всяка година.

"Когато за първи път дойдох тук преди четири години, се помолих за своя бизнес, защото бях затруднен. Днес нещата вървят и съм повече от успешен", разказа друг от поклонниците, приписвайки сполуката си на светостта на гроба на равина.

Прието е вярващите, които посещават святото място, да оставят бележки с молби подобно на Стената на плача.

Традиционно по-масовите посещения в мемориалния комплекс са охранявани стриктно от органите на реда.

Елиезер Папо е един от 12-те най-почитани равини през XIX век. Той е роден в семейството на равин от Сараево – столица на днешна Босна и Херцеговина. Завършил е като първенец на випуск "Богословие" в град Букурещ - едно от най-реномираните религиозни училища в края на 18-ия век. Когато му предлагат да избере къде да служи като равин, той казва, че иска малка и безпросветна община, като се заклева, че ще направи от нея център на духовността. Изборът му пада върху Силистра - малък град в тогавашната Османска империя.

Там организира училище. Пише книги, като сред тях е трудът му "Чудати съвети" - религиозни постулати и духовни и светски текстове, изучаван сега по целия свят в еврейските общности.

Папо освен ранг на равин е имал и степен по медицина. Така започва да лекува хората без оглед на религиозна принадлежност. Когато по време на Руско-турската война (1819-1827) сред руските войници избухва епидемия от холера, равинът се включва в лечението на болните, като организира карантинни пояси и лазарети.

Той успява да излекува мнозина, но сам става жертва на болестта. Погребан е на брега на Дунав, а благодарните силистренци му издигат паметник. По-късно паметникът е съборен от турците, а мястото, където е погребан светецът, е напълно заличено.

Facebook коментари