Понеделник, 26 Септември 2022 г.

Най-крадените продукти от хранителен магазин - ТОП 10

Кражбите от магазина отдавна се е превърнал национален спорт за българите. Още по време на соца при ревизии в държавните и общинските магазини на управителите се признаваше търговски риск до 1,5% от оборота. След 10 ноември, когато българите можеха вече свободно да пътуват по света, мнозина се възползваха от богато заредените и огромни хипермаркети на Запад за да се "напазаруват" безплатно.

В последните години собствениците на бакалии и хипермаркети инвестират сериозни средства за камери, джаджи за маркиране на стоките и умни антени, които подават звуков сигнал, ако клиент излезе с продукт, който не е таксуван на касата. Никой обаче не може да се справи на 100% с джебчиите. При установена кражба търговците нямат много полезни ходове, защото много от злосторниците са непълнолетни, а и материалният интерес е твърде малък, за да се прави разследване и да се ангажират прокуратурата и съдът.

С обедняването по време на прехода кражбите зачестиха. Скока на цените в последните месеци стимулират все по-голяма част от населението да "напазарува" безплатно. От щандовете пипат хора с най-различен профил - от тийнейджъри до пенсионери, от клошари до висшисти с уважавани професии. Част от тях са клептомани, други крадат от немотия, а трети - за адреналин.

Кои са обаче продуктите, които най-често се отмъкват от щандовете в хранителния магазин.

Проучване между търговци прави следната класация на най-крадените продукти от хранителен магазин:

1. Колбаси

Най-често - луканка. Тези продукти са скъпи и кражбата си струва. Компактни са и лесно могат да бъдат скрити в дрехите особено през есента и зимата.

2. Кенчета с бира

Струват по левче-два, но рискът явно е премерен за пристрастените към пивото, които вече са изпили "мъжките пари" в портмонето.

3. Енергийни напитки

Те са слабост на тийнейджърите, останали без джобни.

4. Ядки

Килограмът надхвърля 30 лева, а малките разфасовки са много удобни за укриване.

5. Кафе


Също със солена цена (особено добрите марки) и опаковки, които лесно се крият.

6. Шоколад

Той е хит сред малките апаши.

7. Опаковани вафли и десертчета

Също за хлапетата, които правят първи стъпки в професията.

8. Консерви в метални кутии

Добрата стара копърка вече гони цената на риба тон и все повече хора се изкушават да пуснат някоя консерва в джоба.

9. Парфюмерия и козметика


В малки разфасовки тя винаги привлича клептоманите.

10. Олио

Най-новото попълнение в десетката. Откакто литърът мина 6 лева, малките опаковки от 500 милилитра доста се крадат от позакъсали домакини. В класацията не влизат иначе много търсените цигари, патрончета с алкохол и презервативи, които обикновено се подреждат в касовите зони и не могат да бъдат достигнати от крадците.

Facebook коментари