Понеделник, 24 Юни 2024 г.

Заместник-областният управител на Силистра участва в откриване на етнографска изложба в Тутракан

В навечерието на 21 септември – празник на град Тутракан, под формата на спектакъл бе проведено откриване на изложбата "От корените към бъдещето", представена от педагожката Калина Михайлова от с. Шуменци в Галерия "Жельо Тачев" в партньорство на Историческия музей и общината. Сред гостите, дошли да поздравят авторката на проведената поредна запомняща се културна изява в крайдунавския град, бяха заместник-областният управител Димитър Тодоров, кметът на община Тутракан д-р Димитър Стефанов, директорът на Филиал Силистра на Русенския университет доц. д-р Румяна Лебедова, както и от община Кирнодж от съседна Румъния.

Сред специалните посетители бе Виолина Костова от София, която е настоящ управител на ротарианската област "България". Ротари клуб Силистра също поздрави фолклористката за изящната подредба на 18 севернодобруджански костюма, както още на по един капански и от с. Белгун, Каварненско. Своя прочит на представеното везмо – носии, възглавницзи и месали, направи и д-р Йордан Касабов – етнолог от Силистра.

Изложбата е своеобразен поклон пред майсторството на добруджанската от старите времена, превърнало се в безценно наследство, съхранявано в 13 ракли в домашния музей на сем. Михайлови. Със свои костюми родената в село Белица дългогодишна учителка, която от десетилетия събира носии и изработени изящно везбени изделия, е участвала в подобни събития в Белгия (Брюксел), Русе, Силистра, Балчик, както и по фестивали в Северна и в Южна България. Тутраканският вариант на представяне на носии е актуален в галерията в рамките на един месец. В прошъпулника на изложбата участваха самодейци от ВГ "Щурчета" и от НЧ "Христо Ботев" - село Белица, както и сътрудници от други населени места, включително от село Нова Черна.

Facebook коментари