Петък, 30 Септември 2022 г.

Апелативният съд замени доживотна присъда, издадена от силистренския съд, с 25 години затвор

Варненският апелативен съд измени присъда на Окръжен съд – Силистра като намали наложеното на подсъдим наказание от доживотен затвор на 20 години лишаване от свобода. След като групира санкциите по други присъди, съдът увеличи определеното общо най-тежко наказание с 5 години.

Феим Р. е бил признат за виновен в това, че на 07.05.2021г. в с. Скала се е съвкупил с 51-годишна жена, принуждавайки я със сила. Деянието представлява особено тежък случай. Второто повдигнато обвинение е за това, че като употребил сила е отнел от владението на жертвата пари и лек автомобил на обща стойност 6 325 лв., а грабежът е придружен с убийство. Първата инстанция е осъдила Феим Р. на 18 години лишаване от свобода за изнасилването и на доживотен затвор за грабежа, придружен с убийство.

Подсъдимият Феим Р. и пострадалата живеели в силистренското село и се познавали. Жената стопанисвала хранителен магазин, прилежащ към къщата й.

На 6.май 2021 г. подсъдимият употребил алкохол и малко преди полунощ влязъл в дома й, с намерение да отнеме чуждо имущество. От търговското помещение взел кутия цигари и 10 лева. Проникването в къщата събудило стопанката и тя се развикала. Мъжът й нанесъл удари с нож, причинявайки 24 наранявания. Осъществил груб сексуален акт. След това отнел над 3 хиляди лева, бижута и ключове за лекия автомобил на пострадалата. С колата се придвижил до друго село, където катастрофирал в оградата на къща и избягал от местопроизшествието.

И втората инстанция е категорична, че подсъдимият е автор на престъпленията, за които е изправен на съд. Въззивният съд акцентира върху интензитета на упражнената принуда чрез нанасяне на множество наранявания, предизвикали изключителни болки и страдания на пострадалата, довели до смъртта й. В решението се обръща внимание на това, че приживе жената помагала на подсъдимия и близките му, което придава особена укоримост на проявената агресия.

Всички обстоятелства по делото обаче не покриват изискването на закона за наличие на изключително висока степен на обществена опасност на деянието и на дееца, надхвърляща значително обичайните случаи на този вид престъпления. Апелативният съд отчете, че към момента на деянието подсъдимият е бил 19-годишен, произхождал от непълно семейство, живеещо в лоши битови условия, грижел се е за по-малките деца и е работел спорадично. Съобразен е и решителният превес на отегчаващите вината обстоятелства.

В изпълнение на задължението си да групира наказанията по предходни присъди, въззивният състав констатира, че противоправните прояви са реализирани в сравнително кратък период, но с ескалация на обществената опасност. Именно завишената обществена опасност на съвкупността от деяния обуславя увеличаване на определеното общо най-тежко наказание до 25 години лишаване от свобода.
Решението подлежи на проверка от Върховния касационен съд.

Срещу решението не са постъпили жалби или протест и е влязло в сила.

Facebook коментари