Сряда, 19 Юни 2024 г.

Архивна изложба под открито небе разказва за Силистра, която вече я няма

Осмата ни изложба на тема Стара Силистра е вече е факт. Темата на изложбата е несъществуващите вече знакови сгради и сгради - паметници на културата от Силистра.

Урбанизацията не е подминала и не подминава и нашия град. Той е един от малкото в България, които нямат ясно изразен ансамбъл от старинни сгради.

През годините са правени няколко конкурса за проект за обособяване на такава старинна част, но за съжаление те не са реализирани и малкото останали сгради в районите на тези проекти са разрушени.

В изложбата са включени авторски снимки на Виктор Герасимов, изображения от архива на Стара Силистра, както и изображения от фото архива на Национален институт за недвижимо културно наследство.

Това е първо публично показване на изображения от този архив, които съдържа над 25 000 фото филма заснети в периода от 1955 година насам.

За тези, които не помнят къде са се намирали тези сгради до всяко изображение е добавен QR код и след неговото сканиране с мобилен телефон ще видите как изглежда това място в наши дни.

Изложбата е факт благодарение на финансовата подкрепа на Национален фонд "Култура" и може да бъде видяна до входа на Община Силистра.

Facebook коментари