Петък, 30 Септември 2022 г.

След протестите Министерството на земеделието пое ангажимент да поиска извънредни мерки от ЕК

След вчерашните протести в страната министърът на земеделието Явор Гечев се срещна с ръководството на Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ), за да се запознае с исканията и опасенията им във връзка с вноса на слънчоглед и пшеница. "Българските земеделски производители имат пълната ни подкрепа и Министерството на земеделието (МЗм) поема ангажимент да поиска извънредни мерки от Европейската комисия – да бъде задействан т. нар. земеделски кризисен резерв на ЕС", съобщи аграрният министър, цитиран от пресцентъра на МЗм.

Той заяви, че е разпоредил удвояване на пробите при вноса на слънчоглед и пшеница, за да бъде опазено здравето на българските граждани.

По предложение на зърнопроизводителите следващата седмица проблемите в сектора ще бъдат обсъдени на Консултативен съвет по зърното. Гечев каза, че на него ще бъдат поканени за участие представители на Националната агенция по приходите и Агенция "Митници". Той призова производителите да подават сигнали за нарушения на данъчното и митническото законодателство.

Протестни шествия се проведоха в 17 областни града на страната днес. Те бяха предизвикани от нерегламентирания внос на украинско зърно, високите цени на горивата, торовете и препаратите, както и някои от условията на Зелената сделка на Европейския съюз. Селскостопански машини излязоха по пътищата в Бургас, Враца, Видин, Генерал Тошево, Карнобат, Монтана, Ловеч, Пазарджик, Плевен, Разград, Русе, Силистра, Сливен, Стара Загора, Хасково, Ямбол и Айтос.

Организаторите заявиха, че това е мирен и деполитизиран протест, който ще се състои само днес, но ако не се предприемат спешни мерки, машините ще се насочат към София и граничните пунктове.

Facebook коментари