Понеделник, 25 Септември 2023 г.

Д-р Васил Славов: Остойностяването на труда на медика е най-важното за момента

Идеята на ръководството беше да осъвременим детското отделение, тъй като не беше правено нищо за отделението последните 20 г . И нашият екип, и пациентите имаха спешна нужда от това обновяване, тъй като условията много допринасят за психоклимата в отделението. Подобрява се лечението и престоя, но и се намалява стреса от болницата. Стресът може да бъде при някои пациенти значителен и дори да не искат повече да влязат в болнично заведение, което е голям проблем за тях. Нашата роля на първо място е да направим каквото трябва не само за физическото, но и за психическото здраве. Това каза в интервю за Общинско радио-Силистра, д-р Васил Славов, директор на МБАЛ-Силистра.

"Наложи се ремонта да се осъществи със собствени средства. Над 300 000 лв. бяха само от болницата. Свързахме се с дарители - "Ротари клуб" – София- Триадица, "Елика Елеватор" от Силистра. Частни лица, които са давали по-дребни суми през миналата година", допълни д-р Славов.

По думите на д-р Славов, ковидът има тенденция да намалява, като тежест на протичане и усложнения, което най-вероятно се дължи на промяна в самия вирус.

"През последните месеци клиничната картина е по-лека. Пациентите имат по-добра прогноза. Трябва да подходим обаче сериозно при всеки случай, дори и да очакваме, че ще протече по-леко. При нас леглата са ограничени от пролетта отново на 15, както си бяха и в инфекциозно отделение, което на моменти създава малко затруднения, но за сега поемаме повечето нуждаещи се.Благодарение на кислородния генератор, който издействахме от здравното министерство, успяхме да подсигурим кислорода за пациентите не само за предните зимни месеци, които бяха най-фатални, но и за сегашните , тъй като не се знае тепърва, какви ще бъдат метеорологичните условия", каза д-р Славов.

"Остойностяването на труда на медика е най-важното за момента, което може да промени условията на работа и заплащането, тъй като парите, които се отделят за здравеопазване не са малко, но не стигат до медиците. Важно е и да се повиши интереса на младите хора да учат за лекари, медицински сестри и лаборанти и да попълнят спешната нужда от кадри", каза в заключение д-р Васил Славов.

Facebook коментари