Понеделник, 17 Юни 2024 г.
header

Работата в полза на родния ми Силистренски край е кауза

В по-голямата си част професионалният опит на икономиста по образование Надежда Бобчева – водач на листата на Коалицияа "Демократична България - обединение" в 20-и МИР Силистра, е свързан с работа в общински администрации, заемайки различни длъжности (експертни и ръководни) – десетина години в Силистра и от 2019 г. насам в София,. Понастоящем е заместник-кмет на Район "Оборище" в столицата. В два мандата на органите за местно самоуправление (2011-2015 и 2015-2019) е общински съветник в Общински съвет – Силистра. Притежава опит в разработка, управление и оценка на проекти, финансирани със средства от ЕС. Говори английски и руски езици. Член е на Изпълнителния съвет на ПП "Зелено движение" – част от Коалицията, която Бобчева представлява като водач на листа в област Силистра в изборите за народни представители на 2 октомври 2022 г.

Завършила е Университет за национално и световно стопанство – София със специалност "Финанси". Притежава магистърска степен, защитена с отличие, по специалност "Управление на градовете" от съвместна програма на Университет "Еразмус" и Институт по жилищна политика и градско развитие в гр. Ротердам (Нидерландия). Участвала е в множество обучителни програми и курсове по различни аспекти на местното и регионалното развитие, организирани от Мрежа на асоциациите на местните власти от Югоизточна Европа (НАЛАС), Инициатива "Местно самоуправление", Световната банка и др.

Г-жо Бобчева, Вие сте опитен държавник със солидни познания по местно управление и градска среда. Каква е причината да погледнете сега и към парламента, кандидатирайки се за народен представител от листата на "Демократична България – обединение"?

Смятам, че независимо в какво роля е един човек, той трябва да е има активно отношение към проблемите на обществото, в което живее. Но също така знам, че само гражданска позиция не е достатъчна и единствено с политически лостове може да се влияе върху определена конкретна ситуация.

Политиката е част от моя живот от съвсем ранна възраст. Баща ми беше кмет на село Бабук, община Силистра, и аз съм била свидетел на огромната отговорност, която поема един човек, решавайки да се ангажира с проблемите на една общност. Виждала съм денонощната му работа и невъзможността да прекарва повече време с нас, а проблемите на селото ставаха част от нашето семейство.

Напълно съм наясно с големия ангажимент, който поемам към моите съграждани от област Силистра, затова предпочитам да избера дейната позиция на народен представител, който би могъл да влияе върху системата и да съдейства за намиране на най-добрите решения за Силистра и областта.

Вие сте родом от Силистра и познавате добре региона. Кои проблеми Ви правят най-голямо впечатление и какви са Вашите идеи за тяхното разрешаване?

Родена съм в Силистра и цялата ми фамилия – родители, брат и две сестри – и техните семейства, разбира се, се намират тук, а аз, където и да живея, винаги се завръщам при тях, при близките и приятелите си, с които съм израсла. Приемам работата си за моя роден край като кауза и нищо не ме мотивира повече от това да направим заедно Силистра, а по възможност и общините в областта, притегателен център за инвеститори, за да създадем добри условия за малък бизнес и да задържим повече млади хора в региона – не случайно мъдрите ни предци са заявили, че камъкът тежи на мястото си.

Специализирала съм и съм работила в различни страни в Западна Европа, неведнъж съм посещавала по работа и страни от бившия соцлагер, и съм наясно, че добрата градска среда, а тя трябва да е безопасна, здравословна и зеленае, е от все по-важно значение за избора на хората къде да живеят. В Силистра систематично се унищожава градската среда. Спомням си как преди няколко години общината искаше да премахне дърветата в центъра на града и най-вече по централната улица "Симеон Велики". Но една малка група от активни граждани се намесихме и проектът за реновация на центъра беше преработен, а дърветата бяха спасени. Те са все още там и осигуряват чистия въздух на нашия град. Преди няколко години пак същите хора се преборихме най-старият дъб в Силистра, който е на над 110 години, да бъде обявен за дърво на годината на Европа (2016).

Наясно съм, че колкото и добре да е устроено едно населено място, включително и стар град като Силистра, достъпността до него е от ключово значение за икономическото му развитие. Нашият град е отдалечен от големите икономически центрове, както и от столицата, и е с лоша транспортна комуникация с тях. Поканила съм мои колеги от София да дойдат до тук с влак, за да изминат най-дългата и крайно неудобна железопътна линия – от София до Силистра се пътува повече от десет часа, а разстоянието е само около 450 км. Актуална е темата за мостово съоръжение при Силистра на р. Дунав. Не е така драматична в момента темата с фериботната връзка, след като бе даден рестарт по линията "Айдемир – Кичу", но предвид голямото количество време за преминаване от другата страна на реката има необходимост от нейната оптимизация.

Силистра е център на област с най-малко преки чужди инвестиции, което води до липса на работа и принуждава хората да напускат града в търсене на свое препитание на друго място, включително в чужбина. И съвсем не става въпрос само за млади хора. Въпреки че земеделието е много добре развито в региона, вижда се, че отсъстват услуги с висока добавена стойност, осигуряващи по-добро заплащане и по-силна мотивация за професионално развитие.

Всеки един от изброените проблеми има свои варианти за решение, което може да се постигне с политическа воля, с помощта на опитни експерти и с екипен дух. Ние от Коалиция "Демократична България – обединение" разполагаме с всичко това. На мен самата не ми липсва кураж да се хвърля в битка с проблеми, затлачени с години, произтичащи от феодални зависимости, както и да се изправя срещу силни противници, които трудно ще се откажат от деструктивните си позиции. Единственото, което ми е необходимо, е доверието на моите съграждани.

Какви смятате, че са предимствата на Вашия роден град и на областта като цяло, които трябва да бъдат развити?

В целия регион земеделието е отлично развито (около 30 са земеделските кооперации, хиляди са регистрираните земеделски производители, все повече стават частните дружества, ангажирани в бранша), което предполагат самият релеф, климатичните условия и традиционният поминък. Доказани производители сме на слънчоглед, царевица и пшеница. Овощарството също има своите корени, но и с години нерешени проблеми. Всичко това трябва да го съхраним, но е добре да дадем възможност за развитие и на малките производители, а не само на едрите стопани - собственици или наематели на земя.

Имаме реализирани успешни проекти, финансирани от Европейския съюз, изпълнени с волята на местната власт. В Силистра, например, е едно от най-модерните и добре поддържани депа за твърди битови отпадъци в България, поради което за нас не е така драстичен проблемът с боклука, отдавна обаче е време да се мисли за разширение на съоръжението с нови т.нар. клетки. И не само това – припомням, че част от живота на депото бе съкратен, защото приехме през 2008 г. на съхранение отпадъците на столичани, за да помогнем на най-голямата в България община да се справи с възникналия там проблем.

За съжаление, всичките тези постижения изглеждат недостатъчни, като се замислим, че водата на Силистра е сред най-скъпите в цялата държава, а все още голяма част от населените места са обзети от феодалния модел на предишните управляващи, и като последвал резултат у хората е потиснат предприемаческият дух.

Не мога да се въздържа да не Ви попитам как се чувства една жена в политиката - достатъчно е да погледнем листите, за да видим, че мъжете са значително мнозинство.

Някой беше казал, че политиката е най-трудното екипно състезание за самотни хора. Мисля, че балансът, който жените създават в тази силно мъжка адреналинова област, е от ключово значение за изграждане на добра структура на работа, за омекотяване на конфликтите и при търсене на решения от друга гледна точка. Жените се доказват все повече като глобални корпоративни и политически лидери. Разнообразието и включването на различни хора в политиката е естествена стъпка в развитието на обществото. Това, което трябва да се направи, е да се търсят механизми все повече жени да се чувстват подкрепени, да са активни не само в политиката, но и във всяка професия.

А извън политиката и работата как искате да се сещаме за Вас?

Аз съм пътуващ и търсещ човек. Нищо не ме обогатява повече от посещението на нова страна или на ново място, включително в България, където нямам съмнение, че има много обекти, които задължително трябва да посети всеки българин. Сред тях има уникални и в област Силистра, но им трябва повече реклама, логистична подкрепа и взаимодействие между властите. По мое мнение, от отделно внимание се нуждае р. Дунав, за да се даде възможност на градовете и селата по крайбрежието й да получат нови трайни възможности за развитие.

Отвсякъде могат да се вземат идеи, които не са толкова трудно приложими, за подобряване на средата за живеене в едно населено място и на начина на живот в него. Осъзнавам, че и нашият край е пълен със "съкровища" – достатъчно е само да спомена резервата "Сребърна", който от пет години е основа на едноименен биосферен парк - един от малкото по рода си у нас, Сухоречието и културно-историческото наследство от 4 цивилизации – римска, българска, османска и съвременна – за целта ние просто трябва да намерим начин да ги покажем на повече хора.

Иска ми се, когато хората мислят за мен, да се сещат не за депутата Надежда Бобчева, а за Надя от Силистра (все пак името ми идва от оптимистичната дума "надежда"). Надя, която е отраса тук, носеща винаги Силистра и Крайдунавска Добруджа в сърцето си, и формирала се е като личност сред своите съграждани. Затова силно мотивирана заставам пред силистренци и поемам ангажимент чрез участието си в парламента да съм още по-полезна за нашия град и за областта, част от "добрата земя", както наричат Добруджа.

Вярвам, че "Съединението прави силата", както пише на емблематичната сграда на българското Народно събрание. Убедена, че заедно с други като мен активни добруджанци можем да потърсим правилни решения на проблеми, благодарение на което регионът да получи заслуженото си развитие, връщайки си старата слава на географски, икономически, административен и културен център.
footer

Facebook коментари