Понеделник, 17 Юни 2024 г.

Буенешка шапка подготвят калипетровци за етно фестивал в Балчик

В тазгодишиня празник за Цветница в Силистра екип на НЧ "Пробуда" - село Калипетрово, показа възсатовен цял костюм на гребенка (гребенци са изконно местно население, живеещо и днес със своите потомци в населени места по поречието на р. Дунав).

За каква нова идея подсказа във Фейсбук тези дни в своя профил Ирена Владимирова от читалищния екип на калипетровци: "Калипетровският буенек е в процес на изработка. Майсторката на "буенешката шапка", както и на гребенската носия, е едно работливо и много кадърно момиче - Доби Петрова! Заела се е да изработи "едно към едно" и буенека на младите калипетровки в миналото. Резултатът ще бъде показан на 22 септември т.г. по време на фестивала "Море от ритми" в Балчик".

Да припомним, че написаната през 1895 г. балада "Гребенка" с автор Владимир Христов Шиков от с. Калипетрово - самият той е от другата основна етно група в селото - шиковците, бе представена също в Балчик в края на м. август в краеведческия панел на поредното издание на Форум "Българско наследство" чрез "етюд", подготвен от автор Йордан Георгиев с консултация от етнолога Йордан Касабов.

Facebook коментари