Неделя, 26 Май 2024 г.

9 машини за демонстрационно гласуване пристигат в Силистра

Желаещите може да направят репетиция преди да упражнят вота си на 2-и октомври

Девет демонстрационни машини ще пристигнат днес в Силистра по решение на Централната избирателна комисия /ЦИК/. На тях желаещите да направят репетиция преди да упражнят вота си на 2-и октомври за народни представители ще могат да гласуват с електронна бюлетина.

Електронните устройства ще обиколят цялата област, като те ще бъдат придружавани от членове на РИК, които ще обясняват на хората как да работят с машините, а логистичният процес ще бъде обезпечен от Областната администрация. Изготвя се и график, като целта е в най-кратки срокове да започне демонстрационното гласуване в региона. То е част от мащабна информационна кампания в цялата страна, чрез която ще се обхванат всички населени места, където ще се гласува по този начин.

Машините ще бъдат доставени в Силистра около обяд.

Припомняме, че ЦИК пусна и виртуален симулатор. Той е част от разяснителната кампания за гласуване с машините, провеждана от ЦИК. Симулаторът може да бъде използван неограничен брой пъти от всеки желаещ да възпроизведе основните операции за упражняване на вот с устройствата. Той е достъпен на следния уеб адрес: ТУК.

Facebook коментари