Събота, 03 Юни 2023 г.

Езерото Сребърна край Силистра е пресъхнало на 60%

Почти 60 % от около 7000 дка от водната повърхност на езерото в резервата "Сребърна" край Силистра е пресъхнала вследствие на летните горещини и ниското ниво на река Дунав.
Резервата "Сребърна" край Силистра Снимка: личен архив
Резервата "Сребърна" край Силистра Снимка: личен архив

Радостното е, че ситуацията макар и неблагоприятна за рибите, не е опасна за множеството видове птици, които обитават защитената местност. Така по-лесно рибоядните пернати си намират храна, защото според експертите това е естествен процес, който се е наблюдавал и назад в годините.
Момчил Петров Снимка: Незабравка Кирова
Момчил Петров Снимка: Незабравка Кирова

Повече от 10 години Момчил Петров наблюдава отблизо процесите и живота на флората и фауната в резервата "Сребърна". Езерната чаша на езерото е на по-високо ниво от Дунав и затова според него се наблюдава процес на оттичане на водите от "Сребърна" в реката – процес наблюдаван и друг път в годините.

"Езерото "Сребърна" е едно относително плитко езеро, с голяма площ и малко понижение във водния стълб води до освобождаване на големи площи, пресъхване, което се заема много бързо от разнообразна, едногодишна растителност. Това понижение на нивото е неблагоприятно за някои организми - най-вече за водните организми- рибите, но тези видове, които живеят там са приспособени към тези изменения, а от друга страна е благоприятно за рибоядните птици, които лесно намират рибите там и се хранят с тях. През този период на засушаване наблюдаваме ежедневно присъствие на розови пеликани, които се хранят с рибите, има също така чапли, корморани, които се възползват от тази ситуация", каза за БНР Момчил Петров.

За водната екосистема рекордно ниското ниво на речните води не е фатално.

Нормалното средно ниво на водата в езерото при високи нива на Дунав е от около 3 метра, но в момента е много по-ниско – на места едва достига до 2 метра.

"Трябва да се има предвид, че намаляването на водите площи в езерото се дължи на това, че то е относително плитко и съответно малкото понижение във височината води до отлив от големи площи".

Основният въпрос е как се чувстват пеликаните в резервата, тъй като те са основните обитатели.

"За тях е по-удобно по-ниското ниво на водата, улавят по-лесно риба, съответно хранителната им база е по-добра. За тях пониженото ниво до определени граници е благоприятен фактор. Тази година гнездовият период приключи в края на месец юли, птиците напуснаха".

Добрата новина е, че туристическият поток не е спирал, каза директорът на Природо-научния музей в Сребърна Елена Илиева.

"Въпреки проблемите, които имат хората, интересът към "Сребърна" не е стихнал. Всеки ден от сутрин до вечер при нас имаше посетители".
Експертът от РИОСВ – Русе Момчил Петров заяви, че се изграждат и нови два понтона в гнездилището на къдроглавия пеликан, които предстои да бъдат поставени. Това означава, че се осигуряват условия за гнездене на повече птици в "Сребърна".

Видео: БТА

Facebook коментари