Понеделник, 15 Юли 2024 г.

137 години вече в Силистра се издават вестници

Стари вестници от Силистра в мини изложба в Регионална библиотека по повод 137 години от началото на вестникарството в крайдунавския град - според публикация в блога ВЕРСИНАЖ, пресата в Силистра има за начало 1885 г. (б.а.- твърдението е на краеведа Вълчо Радев). През 2010 г. бе първата и единствена изложба на 70-80 първи страници на някогашни силистренски вестници.
Списък на заглавията в регионален мащаб: "Доростол", "Мизия", "Добруджа", "Свободна България", "Пролет", "Делиорманска трибуна", "Добруджанска трибуна", Силистренснка трибуна (1956-1991 г. 2014-2019 г.), "Нов глас", "Дума", "Демокрация", "Справедливост", сп. "Мисъл", "Пробуда", "Правда", "Успех", "Светлоструй", "Зора", "Дръстър прес", "Добруджански зов", "Добруджански житен фронт", "Златен клас", "Силистренски бряг", "Дунав Нюз", "3 от 7", "Капитал", "Да и Не" и "Живот за Силистра" (издания на БСП в 90-те годин на миналия век), "Силистра днес и утре", , "Дуловска искра", "Бранител", "Тутракански вести", "Тутраканец", "Тутракански общински вестник", "Тутракански бряг", "Напредък" (Тутракан), "Устрем" (Главинициа), "Извор" (Кайнарджа), "Детинска почивка", "Училищна сбирка", "Народно читалище", "Ръководител", "Самозащита", с общ издател ("Оркус", Силистра ПЛЮС", "Събеседник Силистра"), "Неделя",Силистра прес" "Сlетлина", "Студентски пламък", "Спектър Силистра", "Карнавал", "Бюлетин на fбщина Силистра", "Силистренски патриот", "Обяви", "Книгописец", "Нова струя", "Музикален вестник", "Избор БГ", вестници на общините Алфатар и Ситово, партийния "ГЕРБ" и др.
Стартът на в. "Време", първият в Крайдунавска Добруджа "за новини, книжовност и литература", е на 24 септември 1885 г. Вестникът се е самоопределил като ежедневник, но се е изявил само в 10 броя. В момента се съхранява в Народната библиотека в София. Две седмици по-късно, на 7 октомври, до читателя достига и първият брой на в. "Телеграф", предназначен "за новини и защита на народните интереси". Издателят му Никола Живков успява да изкара на пазара едва 6 броя.
Любопитното е, че създателят на първия силистренски вестник Димитър Бъчваров става отговорник на новото вестникарско издание. Интересно е също, че Живков преди това в Русе е издавал също в. "Телеграф". Малко е известно в Силистра, че той е авторът на текста на бъдещия национален химн "Шуми Марица" и е бил съредактор на поета революционер Христо Ботев.
Пак през същата година на бял свят излиза и в. "Зора", определящ се като "ежедневен лист за новини и книжовност". Негови издатели са братята Димитър и Георги Иванови, притежатели на печатница от 1883 г. Реално този вестник е първият в област Силистра, който се е задържал по-дълго време в ролята на всекидневник, тъй като е съществувал до 24 януари 1887 г.
Впоследствие периодичната преса в Силистра запада, за да се възроди за кратко "като на шега" на 1 април 1894 г., когато излиза сигналният брой на първото в България музикално списание "Кавал". Негови родоначалници са чешкият музикант Карел Махан и издателят Никола Бабачев. Под главата на изданието пише "Музикален вестник". "Кавал" излиза в 15 броя, вкл. до м. април 1895 г., когато е печатан в Лом.
На 18 август 1894 г. в Силистра излиза от печат и първият брой на в. "Доростол", под заглавието на който пише "Вестник за политика". Издава се от Клуба на Народната партия в Силистра. Вестник "Доростол" с редактор отговорник Ангел Сармаджиев излиза в 4 броя – до 31 август с.г. В последния му брой е публикувано "Възвание" към избирателите от Силистра, призовани да отидат до избирателните урни на 11 септември, когато са изборите за окръжни съветници.
Можем да определим 1887 година като рождена за периодичния печат, респективно на журналистиката в град Тутракан. На 6 септември с.г. за първи път излиза в. "Бряг". Негов отговорник е Т. Кескинев. Изданието се отпечатва в печатницата на А. Д. Василев. От него са отпечатани само 5 броя, от които по ирония на съдбата са запазени първият и последният, който е от 4 октомври 1887 г.
Следват 15 години на затишие, преди да продължи вестникарската традиция в малкия крайдунавски град, в който в онези времена е имало три печатници, където се е печатало и славното списание "Мисъл". В момента Тутракан е град с два седмичника – "Тутракански глас", който излиза неизменно от 1962 г. и "Напредък", създаден през първото десетилетие на 20-и век и възстановен преди няколко години.
В Силистра вестниците столетници са преродени в дигитализиран вид. Силистренци четат издания от преди 120 години на сайта на Регионалната библиотека "Партений Павлович" в състояние, което е удобно и съвременно.
В електронния вариант са периодични издания, излизали в Силистра от 1885 до 1940 година, както и други 130 краеведски периодични издания. В допълнение са и краеведски документи, свързани с важни събития от политическия и обществения живот на Силистра.
Подготвена е и публикация в европейската електронна библиотека Europeanа. Дигиталната библиотека е създадена по линия на проект "Стара Силистра е-достъпна", финансиран от грантовата схема за иновативни проекти на програма "Глоб@лни библиотеки-България".
Преди години със съдействието на община Силистра местният държавен архив издаде сборник с автентични документи, известен като "Кондика на силистренската българска община 1870-1881 г.". През септември 2013 г. в Регионална библиотека "Партений Павлович" бе представена книгата "Силистра. Документи (1849-1900 г.)" по материали, съхранявани в София. Идеята е на дългогодишния директор на библиотеката Лидия Димитрова, а реализацията е на доц. д-р Ружа Симеонова, дългогодишен директор на научния архив на БАН.

Facebook коментари