Петък, 01 Декември 2023 г.

Правенето на компоти и сладко най-скъпо в Силистра през сезона

Цените на някои основни продукти, които се използват при правенето на зимнина, ще изненадат неприятно българите точно в сезона, в който започва приготвянето ѝ.

Варенето на сладка и компоти например ще струва с 64% по-скъпо – такова е поскъпването на захарта в сравнение с началото на миналия септември.

Неприятното е, че при този основен продукт има твърде големи разлики в цените в зависимост от това в кой регион на страната се купува.

Според седмичния бюлетин на Държавната комисия за стоковите борси и тържищата цената на едро на килограм бяла кристална захар е най-ниска в Хасково, където може да се купи и за 1,25 лв.

Но в Силистра цената се движи между 2,45 и 2,78 лв. за килограм на тържищата, т.е. в магазините със сигурност се продава за доста над 3,50 лева килото.

Разликата в цената между двата града е 122%.

Прави впечатление, че по-евтина е захарта в региони като Варна и Бургас, което най-вероятно се дължи на факта, че се продава по-близо до мястото, от което се внася в страната.

Единствено в столицата, която е най-отдалечена от черноморските пристанища, цената е ниска, но това се дължи на големия пазар.

В подобна ситуация по отношение на захарта е не само България, а целият Европейски съюз. Заради повишаването на глобалното предлагане на захар още преди три години посевите със захарно цвекло в цяла Европа започнаха да намаляват.

Лошата реколта и болестите по тези насаждения само усложниха картината и през 2020 г. континентът от износител се превърна във вносител на захар, захарно цвекло и захарна тръстика.

Енергийната криза, пандемията и войната в Украйна само усложниха картината, повишавайки цената на тази суровина до днешните ѝ стойности.

Правенето на лютеница обаче също ще е по-скъпо от миналата година, макар че при цените на доматите, чушките и олиото няма чак такива големи различия по региони.

Доматите от открити площи например в момента струват с 15% по-скъпо от миналогодишните, като тази разлика значително се е стопила в последните седмици и месеци, през пролетта беше стигнала 50%.

Малко по-голяма – 28%, е разликата в цената на червените чушки в сравнение с началото на септември 2021 г.

Олиото обаче струва по тържищата точно толкова, колкото беше и миналата година по това време – по 4,76 лв. за един литър.

Само преди три месеца цената му беше двойна на миналогодишната, но през последните седмици постепенно намаляваше.

Facebook коментари