Понеделник, 06 Февруари 2023 г.

Нова фериботна връзка в Силистренско ще облекчава трафика през Дунава

Въпреки ниското ниво на река Дунав, фериботните платформи на терминал Айдемир, намиращ се извън Силистра, продължават да превозват тежкотоварни автомобили на пълни обороти. Всяка от тях е с капацитет близо 200 тона, съобщава БНР.

Към този терминал са пренасочени и леките автомобили, преминаващи досега през намиращия се в града граничен пункт с Румъния.

В същото време в съседната на Силистра община Тутракан работят по изграждането на нова фериботна връзка, която ще има връзка с румънския град Олтеница и ще съкрати разстоянието до Букурещ.

Положителната тенденция продължава и през август. Могат да се похвалят и с рекордна стойност, каза Радослав Добрев, директор на дирекция "Опериране и експлоатация на пристанищни терминали" при държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура":

"До 650 автомобила, обработени за 24 часа".

Двете платформи - на българския и румънски превозвач, са на денонощен режим на работа и на ден се правят двадесет курса, съобщи Анелия Петкова, ръководител на фериботния терминал.

Проектните дълбочини на терминала от два метра и половина са осигурени и не се влияят от ниското речно ниво, коментира Симеон Симеонов, капитан на платформата "Спика Фери", собственост на българския превозвач. Това е направено, за да може трафикът да се извършва регулярно, да няма прекъсване и проблеми при акостирането. Капитан Симеонов обясни още, че фериботните платформи нямат проблем да работят на максимален капацитет с товароносимост от близо 200 тона.

От 1940 година насам най-ниските нива на Дунав при Силистра са били измервани през октомври 1992 година -34 см и през септември 2003 година -26 см.

До три месеца трябва да започне и изграждането на инфраструктурата на нова фериботна връзка в Силистренско – тази между Тутракан и румънския град Олтеница, съобщи кметът д-р Димитър Стефанов. Очакванията са до следващото лято тя да бъде готова. Осигурено е финансиране и е готов работният проект за изграждане на обходен път.

За собствениците на превозваческите фирми остава успокоението, че се мисли в посока на алтернативни маршрути, че спадналото ниво на река Дунав все още не е пречка за плаването на фериботните платформи и че макар и да има опашка от камиони, тя е с пъти по-малка от тази на Дунав мост.

Facebook коментари