Понеделник, 30 Януари 2023 г.

Калипетренци с отлично представяне на Националния тракийски фолклорен събор

Шестнадесетото издание на Националния тракийски фолклорен събор "Богородична стъпка" и тази година събра хиляди почитатели на българското народно творчество в курортното селище Старозагорски бани. По традиция празникът се провежда в последните почивни дни на август, организира го община Стара Загора.

Съборът е част и от културния календар на Съюза на тракийските дружества в България. "Ние поддържаме богатото културно наследство на нашите предци. Благодарение на тракийския фолклор – жива е нашата кауза", каза при откриването председателят на съюза Красимир Премянов.

Над 170 бяха тази година получените заявки за участие в събора от индивидуални и групови певци, танцьори и музиканти. Над 3 хиляди души преминаха през трите сцени, както и през атрактивните съпътстващи прояви. Участниците бяха от 50 български общини, в това число и община Силистра, която беше представена от ВШ ,,Звездица" при НЧ ,,Пробуда 1940" с.Калипетрово.

Калипетренци с музикален педагог - Валентин Сарафов, се представиха блестящо във фестивалната програма и впечатлиха присъстващите на събитието, с отличните си изпълнения - групово и солови, в лицето на Кристиана Еникова и Грета Аджемова.

Добрата подготовка на всички момичета, осъществена от Валентин Сарафов, както и професионалното изпълнение на музикантите от оркестъра, допринесоха за достойното представяне на читалището, което получи заслуженото признание за: "Принос в съхранението и развитието на фолклора".

Facebook коментари