Петък, 30 Септември 2022 г.

160 колоездачи поеха от Видин към Силистра по най-популярния веломаршрут на Балканите

Днес, на 28-ми август в гр. Видин, десетки колоездачи тръгнаха по маршрута Дунав Ултра, обединявайки лично предизвикателство с обща кауза - популяризиране на населените места по поречието на Дунав и Добруджа.

В 8:30ч. всички вело ентусиасти напуснаха старопрестолния град и стартираха своето приключение на колела по най-популярния веломаршрут в България - Дунав Ултра.

Дунав Ултра - Реката, Добруджа и морето 2022 е едновременно спортно предизвикателство и начин колоездачите да популяризират региона. Маршрутът следва северната граница на страната, преминавайки по поречието на река Дунав, през Добруджа, завършвайки в с. Дуранкулак на Черно море.

Преходът е индивидуално предизвикателство за всички участници, обединени в каузата за популяризиране на над 110 населени места в България, през които преминава маршрутът.

Най-подготвените участници в тазгодишния преход ще опитат да изминат 700-километровото разстояние за по-малко от 48 часа, но основните групи ще изминат разстоянието с график между 5 и 10 календарни дни.

Придвижването на най-бързите може да се следи наживо чрез специални GPS устройства на този линк: https://events.loggator.com/dunavultra2022

Сред участващите има такива, които се впускат с тандем велосипед (велосипед за двама), едноколeсен велосипед, най-младият участник е на 18 год., а най-възрастният на 78 години.

Тази година събитието предизвика огромен интерес както от всички национални медии в България, така и от рекорден брой Общини. Събитието се провежда с подкрепата на Министерство на Туризма и общините: Видин, Оряхово, Долна Митрополия, Гулянци, Никопол, Белене, Две Могили, Русе, Силистра, Генерал Тошево и Шабла.

Локални събития по населените места, които подкрепят каузата за популяризиране на района, ще посрещат всички 160 колоездачи в продължение на 7 дни.

Проектът е сред водещите инициативи за развитие на туризма по поречието на Дунав, подкрепени от редица партньори, доброволци и Фондация Америка за България.

Facebook коментари